SMK dnešným dňom končí petičnú akciu a 79.798 podpisov doručí na Ministerstvo vnútra (MV) SR. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil koordinátor petičnej akcie Péter Őry s tým, že cieľom petície je dosiahnuť, aby výsledky miestnych referend boli pre vládu záväzné.

Ministerstvo vnútra sa petíciou bude musieť zaoberať, keďže počet podpisov prekročil 10.000. "Pevne veríme, že dosiahneme úspech zmenou zákona o referendách. Chceme zmeniť zákonné podmienky pri konaní miestnych referend tak, aby boli záväzné aj pre vládu. Je absurdné, aby platné miestne referendum napr. o zmene názvu obce vláda zmietla zo stola," povedal Őry.

Takéto referendum o zmene názvu bolo napr. v roku 2012 v Tešedíkove, obyvatelia chceli obec premenovať na Pered. Napriek platnému referendu im vláda nevyhovela. Platné referendum bolo aj vlani v Gabčíkove, kde miestni obyvatelia odmietli zriadenie dočasného utečeneckého tábora v objekte Slovenskej technickej univerzity Bratislava. Ani tomuto referendu vláda nevyhovela.

SMK ešte pred troma týždňami informovala, že má viac ako 80.000 podpisov. Őry dnes rozdiel vysvetlil tým, že hárky podrobili kontrole a asi 400 podpisov museli pre administratívne nedostatky vyradiť.

SMK odštartovala petíciu vlani v októbri. Podpísaní ľudia v nej vyzývajú ministerstvo vnútra, aby iniciovalo zmenu legislatívy tak, aby miestne platné referendá, týkajúce sa najmä bezpečnosti obcí, ochrany životného prostredia a zmeny názvu obcí, boli pre vládu záväzné. Taktiež sa podpísaní stotožňujú s tým, že odmietajú vo verejnom a spoločenskom záujme prijatie migrantov členskými štátmi EÚ na základe povinných kvót, pretože ich prijate môže byť reálne uskutočniteľné len na báze dobrovoľnosti. (tasr)

Címkék: migránskrízis