A Nyitrai Kerületi Önkormányzat hétfőn tartotta 19. képviselő-testületi ülését. Az önkormányzat végre döntött: vállalja a Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly-híd felépítését. Az erről szóló határozat tartalmazza a tervezést és projekt-előkészítést, valamint a beruházás szlovákiai oldalán Nyitra megyére eső önrész megtérítését. Köztudott, hogy ez a kedvező és rendkívül fontos határozat hosszú vajúdást követően született meg.

A képviselő-testület határozatot fogadott el,

hogy 2016-ban folytatja a megyei hatáskörben levő, II. és III. osztályú közutak biztonságosabbá tételét, a legkritikusabb szakaszok burkolat-felújítását. Az elfogadott lista kiegyensúlyozott, a közbeszerzések befejezését követően a megye északi és a déli részében ugyanakkora beruházás valósulhat meg. Délen a következők útszakaszokat újítják fel: a Komáromi járásban az Ógyallát Szenpéterrel összekötő út egy része, Ógyalla Vék külterületét az I/64-es főúttal összekötő szakasz, az I/64-es főút leágazása Szilas felé, egy-egy útszakasz Ímely illetve Megyercs belterületén, valamint egy útszakasz Vágfüzes mellett. Az Érsekújvári járásban a Perbete és Jászfalu, valamint a Bátorkeszi és Muzsla közötti útszakasz egy-egy része lesz felújítva. A Lévai járásban Léva környéki útszakaszok, az Ipolyság és Tesmag közötti útszakasz, valamint egy Palást melletti útszakasz kaphat új burkolatot. A Vágsellyei járásban megújul a Vágsellye és Vágfarkasd közötti útszakasz jelentős része, továbbá a Zsigárdot Királyrévvel összekötő út Nyitra megyére eső szakasza.

Néhány napja a Környezetvédelem Operatív Program irányító hatósága pályázatot hirdetett középületek hőszigetelésére és energetikai hatékonyságának növelésére. Két középiskola pályázatát vitatta meg a megyei képviselő-testület: az Érsekújvári Jesenský utcai Szakközépiskola és a Komáromi Szlovák Tanítási Nyelvű Gimnázium pályázatát, amelyeket a fenntartó önrésszel is megtámogat, amennyiben a pályázatok sikeresek lesznek. A megyei önkormányzat egyúttal felszólította a többi szakközépiskola és gimnázium igazgatóit, éljenek a lehetőséggel, dolgozzák ki és bátran nyújtsák be hasonló pályázatukat.

Nyitra megye (esetenként újra) felkínálja feleslegessé vált ingatlanait,

erről is döntöttek képviselők. A megye déli járásaiban értékesítésre kerül egy raktárépület Léván, Gadócon az egykori mezőgazdasági szakközépiskola teljes komplexuma - telek, iskolaépület és a tangazdaság -, két családi ház Gadócon, a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskola egy telke, valamint a Karvai Szakközépiskola kollégiumának egykori épülete.

Mivel a városi, helyközi autóbuszjáratok közérdekű üzemeltetésére kiírt közbeszerzés a tervekkel ellentétben az év végéig nem zárul le, a következő 15 évre szóló pályázat győztese még ismeretlen maradt. Emiatt a megyei képviselő-testület határozott időre az eddigi szerződések meghosszabbítása mellett döntött. A szerződések meghosszabbítása az Arriva Érsekújvár és az Arriva Nyitra társaságokkal a közbeszerzés lezárásáig és a győztes kihirdetéséig szól.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője