Szerdán tartotta meg 33. képviselő-testületi ülését a Nyitra Megyei Önkormányzat. A képviselő-testület jóváhagyta azon ingatlanok megvásárlását Helemba község területén, amelyek összefüggnek a megépítésre váró Ipoly-híd beruházásával.  Az Ipoly-híd kapcsán nyilvános eszmecserét folytattunk a Nyitra Megyei Hivatal igazgatójával, aki végül kijelentette, hogy a novemberi határidőig partnerükkel, a budapesti NIF ZRt-vel közösen benyújtják a Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly-híd megvalósítási pályázatát az Interreg Program irányító hatóságához. Optimális körülmények esetén 2018-ban a kivitelezési munkálatok elkezdődhetnek.

A megye idei költségvetésének módosításánál több olyan beruházási tétel is elfogadásra került, amely a Párkányi Rendelőintézet egyes épületeinek felújítását, illetve egészségügyi berendezések beszerzését célozza meg.

Az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) keretében további 7 szakközépiskola pályázatát fogadta el a megyei önkormányzat a szakképzés minőségének jelentős megnövelése céljából. Közöttük az Érsekújvári Ipariskola - Összevont Középiskola pályázatát, amelynek kerete 2,4 millió €, amelybe a megye 117 ezer € önrésszel száll be, valamint az érsekújvári Venáglátóipari Szakközépiskola pályázatát, amelynek kerete 1,2 millió €, s amelybe a megye 59 ezer € önrészt vállal.

A képviselő-testület elfogadta a megyei minőségi védjegyről szóló beterjesztést. A védjegyet és az azzal járó anyagi támogatást azon vállalkozók és iparosok pályázhatják meg, akik Nyitra megye területén tevékenykednek, helyi szolgáltatásuk vagy termékük keresett, megállja a helyét a piacon. Az anyagi támogatás össze 20 ezer eurótól 50 ezer euróig terjedhet.

11 szakközépiskola és gimnázium pályázatát fogadta el a megyei önkormányzat tornatermük felújítására vagy újjáépítésére. Közöttük az Ógyallai Építőipari Szakközépiskola pályázatát, amelyhez a megye 15 ezer euróval társul, a Komáromi Ipari Szakközépiskola pályázatát, amelyhez a megye közel 6 ezer euróval társul, míg az Érsekújvári Ipariskola – Összevont Középiskola pályázatához a megye 15 ezer euróval társul.

Képviselőcsoportunk nevében kérdőre vontam, majd Gyarmati Tihamér interpellálta a Nyitra Megyei Hivatal igazgatóját, vajon a Komáromi Általános Kórházban, a belgyógyászati pavilon újjáépítésének augusztus 26-i ünnepélyes beharangozását követően elkezdődtek-e valójában a munkálatok. Válaszában a hivatal igazgatója megerősítette, hogy az épület belső részében a munkálatok elkezdődtek és folytatódnak. A belgyógyászati pavilon teljes újjáépítésének határideje: 2018. december 31.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője