A Martosi Szabadegyetem második napján Farkas Iván, Horváth Árpád, Szigeti László, Földes Csaba és Gyarmati Tihamér Nyitra megyei képviselőink adtak számot az elmúlt választási időszak eredményeiről, és szóltak az előttük álló kihívásokról.

A megyei választásokkal kapcsolatos „alapismérvekről” Horváth Árpád tájékoztatott. A megyei választásokat ez év november 4-én tartják Szlovákiában. A korábbi választásokat alacsony választási részvétel jellemezte, tehát a feladat adott, közelebb kell hozni a megyéket az emberekhez, hiszen a megyei önkormányzatok mindannyiunk számára fontos dolgokról döntenek. Farkas Iván személyében megyeelnök-jelöltet is indít a Magyar Közösség Pártja. Változik a lebonyolítási rendszer, most már csak egy fordulóban dől el a megyei elnökválasztás is. További változás, hogy az idei választásokon a mandátumhoz jutó személyek megbízatási időszaka öt év lesz, a következő megyei választásokat már együtt tartják az önkormányzati választásokkal.

Farkas Iván úgy látja, változhatnak a fő törésvonalak Nyitra megyében, a magyarok ellenében 12 éve alakult szlovák koalíció ugyanis tartalmi szempontból szétesett. „A régi törésvonal tompításáért sokat tettünk” – mondta. A megyeelnök-választási esélyeket nagyban meghatározza, hogy lesz-e más magyar elnökjelölt, illetve az is, hogy hány erős szlovák jelölt indul a választásokon – hiszen a 2011-es népszámlálási adatok szerint Nyitra megyében a magyarok aránya 23 százalék. Eddig már négy szlovák elnökjelöltről tudni, hogy megméretteti magát, ez a szám bizonyára emelkedni fog. Szigeti László az átrendeződött politikai viszonyok között elégedett volna, ha az MKP Nyitra megyében megismételné a négy évvel ezelőtti eredményt. Ma az MKP frakcióját 15 képviselő alkotja, ez a második legnagyobb képviselői klub a megyében. A népességfogyás erősen érezteti hatását a középiskolákban is, mindenképpen szükség lesz a középiskolai hálózat átszervezésére. Jelenleg a megyei költségvetés egyharmada megy az oktatásra.

Képviselőink az elmúlt négy évben ellenzéki szerepben éltek el komoly eredményeket. Köztük van a komáromi és az érsekújvári szakiskolákat felújítása is, továbbá könyvtárakat és múzeumokat is modernizáltak. Földes László az átgondolt diplomáciai lépések fontosságát emelte ki. Ezek révén Alsó-Csallóköz számos települése jutott különböző megyei támogatásokhoz. Gyarmati Tihamér a megyei támogatásokat konkrét adatokkal szemléltette. A Komáromi járásban tavaly 150 ezer euró ment a kultúrára, 120 ezer a sportra, 40 ezer az idegenforgalomra, 70 ezer a műemlékek felújítására. Fontos tehát, hogy pályázzunk!

Farkas Iván tájékoztatott arról is, hogy a megye saját forrásokból három kiemelt területen végzi munkáját, ezek a közútfejlesztés, a szociális terület és az egészségügy támogatása. Sikerként értékelte, hogy az útfelújítások mintegy fele a mi régióinkban valósult meg!

Újságírói kérdésre megyei képviselőink fő prioritásaikról is szóltak:

(on)