Lezajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 4. képviselőtestületi ülése.  A testület jóváhagyta a megye tavalyi zárszámadását és a megye tavalyi tevékenységének évértékelőjét. Nyitra megye a tavalyi évet 10 386 ezer euró töblettel zárta. Bőségesen a legmagasabb többlet ez a nyolc szlovákiai megye összehasonlításában, ezzel a megye példásan teljesítette a kormány takarékossági intézkedéseit.  Akkor feltűnő ez a magas zárszámadási többlet, ha figyelembe vesszük: volna mire elkölteni a megye forrásait. A nyolc megye közül szociális ellátásra Nyitra megye áldoz a legkevezebbet egy gondozottra, a megyei közutak felújításában is a sor végén kullogunk. A jövőben ez tarthatatlan lesz, alaposan át kell gondolni a stratégiát. Vajon a takarékosság a fontosabb, vagy a szociális ellátás minősége, közútjaink állapota?

A képviselőtestület jóváhagyta a műemlékek felújítására szánt támogatásokat. A komáromi Szent András templom homlokzatán elhelyezett szoborkompozíció felújítására 1.800 eurót hagyott jóvá, az Ipolysági Vármegyeháza bejárati ajtajának felújítására 1.000 eurót, míg főtéri templom homlokzatának felújítására Érsekújvárban 800 eurót hagyott jóvá a testület.

A megyei önkormányzat megerősítette az intézményes szociális ellátás díjszabásáról szóló  kötelező érvényű rendeletet, amelyet az előző testületi ülésen elfogadott, ám a megye elnöke a döntést procedurális okokból megvétózta. Újfent elutasította módosító javaslatomat, hogy a rendeletben tekintsünk el a folyosópénz bevezetésétől 0,30 euró napi összegben. Azonban volt értelme a két ízben benyújtott módosító javaslatomnak, hiszen a napidíjat a rendeletben a szlovák koalíció 0,10 euróra mérsékelte.

A megyei önkormányzat végre jóváhagyta a hatákörébe tartozó középiskolák iskolatácsába jelölt tagjait. Érdekeinket, befolyásunkat a megyei középiskolákban sikerült megőrizni, két kivétellel. Annak ellenére, hogy számos magyar tanítási nyelvű osztállyal rendelkezik, az Érsekújvári Öszevont Középiskola iskolatanácsában mégsem jutott hely olyan tanácstagnak, aki a magyar érdekeket képviselné. A komáromi Selye János Gimnázium iskolatanácsába az MKP két tagja, Becse Norbert és Földes Csaba mellé a Smer két jelöltje került, Bastrnák Tibor és Vladimír Matejička.

A megyei önkormányzat jóváhagyta Nyitra megye belépését Ciril és Metód Európai Kulturális Út elnevezésű egyesületbe, amelynek célkitűzése a kulturális örökség feltárása, a vidéki turizmus előmozdítása három különböző útvonalon, amelyek közül az egyik útvonal részben térségünket is érinti: Velehrad-Staré Město (Csehország)-Trenčín-Pobedim-Ducové-Nitrianska Blatnica-Bojná-Nitra-Kostoľany pod Tribečom-Óbars-Bény -Párkány (Szlovákia)-Esztergom-Zalavár (Magyarország).

Az Ipoly-hidak ügyében nem történt előrelépés. Nem hagyta jóvá a megyei testület, utólag csupán tudomásul vette a két beruházást, a Dunaradvány és Neszmély közötti kompot valamint az Ipolyszakállas és Tésa(?) közötti Ipoly-hidat, amelyek az előző képviselőtestületi ülést (amelyen sikerült levenni a napirendről és a jóváhagyásukat elhalasztani) követő harmadik napon a megyei határozat hiányában mégis a a kormányfők által aláírt együttműködési szándéknyilatkozatba került, a megvalósításra váró 21 beruházás listájára. Komoly erőfeszítést kell bevetnünk, hogy idővel visszatérjünk a korábban eltervezett két Ipoly-hídhoz, a Helemba és Ipolydamásd valamint az Ipolypásztó és Vámosmikola közötti hidakhoz, amelyek előkészítése 25 illetve 12 éve van napirenden és a róluk szóló nemzetközi szerződéseket a szlovák és a magyar törvénytár is tartalmazza. Senki sem helyezte azokat hatályon kívül.

A Komáromi járás érdekében küzdöttünk a Nagytapolcsányi kórház tervezett felújítása kapcsán. A kórház üzemeltetője meghirdette a közbeszerzést a műtőpavilon felújítására, amelyet egy komáromi építőipari vállalat nyert meg. Ennek köszönhetően 2 450 millió euró + ÁFA összegben vállalt építőipari tevékenységet, amely sok munkahely létrehozását eredményezné a Komáromi járásban. A lezajlott és lezárt közbeszerzés előterjesztése a megyei képviselőtestület elé tetemes időt igényelt, ami azért káros, mert a kórház által felbérelt katonai műtőkonténerek, amelyekben az építkezés idején elvégeznék a műtéteket, csupán az év végéig  állnak rendelkezésre. A tetemes csúszást követeőn világossá vált, hogy az év végéig nem fejeződhet be az építkezés. A megyei önkormányzat tovább tetézi a késést. Anélkül, hogy megszüntette volna a szabályosan lefolytatott közbeszerzést, saját hatáskörben, mint a kórház tulajdonosa és fenntartója, kiírt egy másik eljárást, amelynek keretében újabb közbeszerzés lesz meghirdetve. Vagyis szándákunk ellenére elveszni látszik a komáromi építőipari vállallat számára a szabályosan elnyert közbeszerzés, ennek következtében nem jönnek létre újabb munkahelyek a járásban. A vonatkozó törvény értelmében az indokolatlanul megszüntetett közbeszerzési eljárást követően a teljes beruházási összeg 5 százalékát, vagyis 135 ezer eurót kell majd kifizetnie az üzemeltetőnek vagy helyette a megyei önkormányzatnak, kárpótlásul a nyertes vállalat részére. Az újonann kiírt közbeszerzés határértéke 2 700 euró + ÁFA, annak ellenére, hogy már létezik egy releváns kínálat jóval alacsonyabb összegre, 2 450 ezer euróra + ÁFA.  A Komáromi járás érdekében küzdöttünk, hogy mentsük a menthetőt. A koalíciós többség érveinket visszautasította, amelyek a törvényes rendelkezésekre támaszkodtak és megszavazta az újonnan kiírt eljárást, amelynek keretében újabb közbeszerzést hirdetnek meg. Ám a műtőkonténerek csupán az év végéig állnak rendelkezésre. Az újabb csúszást követően hogy mi lesz újévtől, erre senki sem adott választ. Mivel a tapolcsányi kórház tevékenysége a műtők tevékenységén alapszik, felmerül a kérdés: netán a nyitrai kórház javára a tapolcsányi kórház ellehetetlenítése lenne a durva beavatkozás igazi tétje?

Farkas Iván, az MKP frakcióvezetője a NyMÖ-ban