Nagyszombat Megye Önkormányzata elvégezte a pénzelosztás járásokra lebontott elemzését. Ennek alapján a Galántai és Dunaszerdahelyi járásban lévő iskolák nem szenvednek anyagi hátrányt.

Nagyszombat megye az előző választási időszakban 3,1 millió eurót fizetett ki középiskoláinak az általános kiadásokra, ez az összeg a 84 ezer diákra leosztva fejenként 37,2 eurót jelent.
A diákonkénti legmagasabb összeg a Galántai járás iskoláira esik (70,2 euró), ezután a Dunaszerdahelyi járás következik (55,2 euró), majd a Pöstyéni járás (45,8 euró). Ezt mutatja a megyei önkormányzat oktatási és testnevelési szekciójának elemzése. A megye vezetése a jelentést Érsek Árpádnak, a Most-Híd politikusának kritikáját követően dolgozta ki, aki szerint a megye diszkriminálta a Dunaszerdahelyi és Galántai járásban lévő iskolákat.

A beruházási költségekből az elmúlt választási időszakban a megye iskoláiban 4,2 millió eurót merítettek, ami 52,5 eurót jelent diákonként. A legmagasabb beruházási költség a Pöstyéni járásban volt (95,6 euró), majd a Dunaszerdahelyi járásban (46,4 euró), a Nagyszombati (46 euró) és a Galántai járásban (37,3 euró).

Hasonló eredményeket mutatott a megyei önkormányzat 2006-2009-es választási időszakra végzett felmérése is.
„A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a pénzeszközök elosztása mindkét választási időszakban objektív volt, és nem diszkrimináltuk a Galántai, valamint a Dunaszerdahelyi járás iskoláit. A Most-Híd képviselőjének kritikája, amellyel a legutóbbi képviselői ülésen állt elő, indokolatlan” – szögezi le sajtóhírében a megye vezetősége. Az elemzést a megye oktatásügyi bizottsága is megtárgyalta, és objektívnek minősítette.

Forrás: www.trnavskyhlas.sk; SITA
Az MKP sajtóosztálya