A Kassa Megyei Önkormányzat képviselői február 24-i ülésükön a kassai és rozsnyói gimnáziumok magyar osztályairól szavaztak. Ezzel a megye eleget tett az iskolák és a szülők kérésének.

Zachariáš István, Kassa megye alelnöke segítségével is sikerült tizennyolc szülői aláírást leadni a rozsnyói gimnázium magyar osztálynak megnyitásával kapcsolatosan. Ennek alapján az oktatási osztály vezetőjével, Štefan Kandráčcsal és az MKP-és képviselőkkel kidolgozták azt a javaslatot, amelyet a február 24-i ülésen terjesztettek elő és szavaztak meg a képviselők. A jelenlévő képviselők 99 %–a megszavazta az előkészített javaslatot.

Az ülésen 20 programpontot tárgyalt meg a képviselő-testület. Többek között a költségvetésről, különböző általános érvényű rendeletekről, Európai Uniós pályázatok önköltségeiről, perszonális költségekről, vagyoni dolgokról, eladásokról tárgyaltak, valamint a napirendi pontok között szerepelt az iskolatanácsok megválasztása és a megye főellenőrének jelentése a 2013 október és 2014 januári időszakra vonatkozóan.

Az iskolatanácsok megválasztása az egyeztetések alapján történt. A magyar tanítási nyelvű iskolák közül a kassai gimnázium iskolatanácsának egyik tagja Köteles László (MKP) lett, az Iparinak Iván László (MKP), a szepsii gimnáziumé Zachariáš István (MKP) és a szakközépiskoláé Iván László (MKP), valamint a rozsnyói gimnáziumé és egészségügyi iskoláé Pavol Burdiga (Most-Híd), a királyhelmeci gimnáziumé Furik Csaba (MKP) és Sačko Gejza (Most-Híd), a királyhelmeci szakközépiskola tanácsának sem MKP-s, sem a Most-Híd–as képviselő nem lett tagja.

Nagy György független megyei képviselő, aki Zachariáš Istvánnal együtt igyekezett „megmenteni" a rozsnyói magyar gimnázium osztályát, megkeresésünkre elmondta, hogy annak ellenére, hogy nem lett az iskolatanács tagja, továbbra is figyelemmel fogja kísérni a történéseket és mindenben segít, ami az iskola fennmaradásához szükséges.

Míg egyes iskolák gazdasági okok miatt szűnhetnek meg, addig más iskoláknak van miből költekezni. A JUDr. Vojtech Farkaš megyei főellenőr által kidolgozott, a Polárna utcai Kereskedelmi Akadémia gazdálkodásáról szóló jelentést is tárgyalták a képviselők, mivel az iskola vezetése 12 ezer euró értékben vett olyan ügyvédi szolgáltatásokat melyekre nem lett volna szüksége.

A Kassa megyei képviselői két órás vita után tudomásul vették a főellenőr jelentését, mely szerint a középiskola gazdálkodása során további jogszabályokat is megsértett, és olyan munkahelyeket hozott létre, melyek indokolatlanok voltak. A főellenőr által vezetett ellenőrző csapat szerint így 79 ezer euró értékben okozott kárt.

Peter Ivan iskolaigazgató szerint a 12 ezer euróért bérelt jogi szolgáltatások szükségesek voltak. A jelentésben az alkotmányra hivatkoznak, míg az ügy elsősorban munkaügyi jellegű, a demokratikus, ám bonyolult rendszerben ezzel kapcsolatosan különböző hivatalok járhatnak el, valamint az iskolatanács, nem pedig a megyei képviselők. (BB, Felvidék.ma)