Az Ipoly-hidak építésének helyzetéről tartottak sajtótájékoztatót a Magyar Közösség Pártjának székházában. A sajtótájékoztatót Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának gazdasági és régiófejlesztési alelnöke, Fekete László, Nyitra megye önkormányzati képviselője (MKP) és Wollent József, az Ipoly Unió elnöke tartották.

"Már 2008-ban, Nyitra megye önkormányzati képviselőjeként javaslatot tettem három Ipoly-híd felépítésére. Noha ellenzékben volt az MKP frakciója, a közgyűlés elfogadta javaslatomat. Az Európai Unió részéről 2009-ben 10 millió eurós támogatásra érkezett ajánlás" - emlékezett vissza az előzményekre Farkas Iván. A következő három új határátkelőhely megépítésére szólt a javaslat: a Helemba és Ipolydamásd közötti új hídról, az Ipolypásztó és Vámosmikola közötti átkelőről, valamint az Ipolyvisk hídját a Tésával összekötő útról.

A múlt hónapban, október másodikán Pilisszentkereszten Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnökök is tárgyaltak az Ipoly-hidakról. Egyértelmű jelzést adtak arra vonatkozóan, hogy támogatják az Ipoly alsó folyásán a hidak felépítését. "Sajnos, ez a világos jelzés érdemben máig nem jutott el Nyitra megye szlovák önkormányzati képviselőihez" - tudtuk meg a sajtótájékoztatón. November 16-án Budapesten járt Robert Fico, és Orbán Viktorral többek között ismét az Ipoly-hidak fontosságát hangsúlyozták.

Az eredeti terveket árvíz- és környezetvédelmi okok miatt át kellett dolgozni, így az építésre elnyert 10 millió eurós EU-támogatás nem elegendő mindhárom híd megépítésére. A megpályázott pénzből a Helembát Ipolydamásddal összekötő híd 11,7 millió euróból valósulna meg.

A hidak építésével kapcsolatos érvényes projektek szerint az építkezéseket 2013 végéig kell elkezdeni. A befejezési munkálatok 2015 végéig tarthatnak, beleértve a hidak építésére kapott támogatásokkal való elszámolást is. A magyar fél egyoldalúan megnövelte a hidak építésére szánt költségeket, a tervdokumentáció elkészítője, a Szlovák Állami Vízgazdálkodási Vállalat és a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kérésére módosította a terveket és a költségvetést. Megállapították, hogy végső soron nemzetközi közbeszerzésnek kellene meghatároznia a kivitelezés végleges költségeit, a végső ár akár olcsóbb is lehet a tervezett költségeknél.

Október 8-án a magyarországi partner, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) jóváhagyásra benyújtotta a módosított partneri szerződést, amely azzal számolt, hogy a helembai és az ipolyviski híd megépítése még az EU most folyó költségvetési időszakában megépülne, az ipolypásztói hidat pedig a következő uniós költségvetési időszakban építenék meg. A magyar fél Nyitra megye számára rendkívül előnyös pénzügyi megosztást javasolt, mely szerint a magyarok állnák a többletköltségek döntő részét - mintegy 2,3 millió eurót, Nyitra megyére csupán jelképes 36 ezer euró hárulna. A nagyvonalú ajánlatot viszont Nyitra megye szlovák koalíciós többsége nem fogadta el! Sőt, egy olyan határozati javaslatot kezdeményeztek, hogy a megye halassza el mindhárom beruházás megvalósítását az EU következő költségvetési időszakára, ám ez a javaslat egyelőre nem került elfogadásra.
Október 29-én Nyitra megye önkormányzati ülésén Fekete László határozati javaslatot terjesztett elő a magyarországi felajánlás támogatására, a szlovák többség viszont ezt sem fogadta el. Magyarországon várják a választ, Nyitra megye következő önkormányzati ülése december elején lesz.
"Úgy tűnik, hogy az utóbbi három évben lezajlott változások alapján Nyitra megyének nem áll szándékában vállalni kötelezettségét a hidak megépítésére. Állandóan új és új feltételeket szabnak, hogy meghiúsuljanak a beruházások. Teszik ezt annak ellenére, hogy viszonylag egyszerű lenne az EU 10 milliós eurós támogatásának felhasználása. Sajnos, nem érzékelem Nyitra megye hivatalának pozitív hozzáállását a hidak felépítéséhez" - mondta Farkas Iván, aki ennek ellenére optimista. "Úgy látom, ha a szlovák kormányfő latba veti befolyását, jobb belátásra bírhatja Nyitra megye elnökét és a szlovák koalíciós képviselőket, melynek köszönhetően megszülethet a partneri szerződés" - mondta.

Felvidék.ma, ON