A Magyar Közösség Pártjának jó esélye van jelenlegi pozícióinak megtartására, sőt azok bővítésére is a helyhatósági választásokon, véli Berényi József elnök, aki arra is figyelmeztet, a novemberi megmérettetés rendkívül fontos tétje, hogy olyan polgármesterek kerüljenek a települések élére, akiknek szívügyük a magyar nyelvű oktatás.

A 2010-es parlamenti választásokat követő helyhatósági választások arról is szóltak, hogy az MKP megmarad-e a szlovákiai politikai palettán, hiszen a törvényhozásból való kiesés drámai változást jelentett a párt egészének életében. „A négy évvel ezelőtti helyi önkormányzati választások igazolták, hogy igenis, az MKP-nak van támogatottsága, létjogosultsága, hiszen nagyon sok polgármesteri helyet sikerült szereznünk, mintegy kétszáz polgármesterünk és kétezer képviselőnk van, ami komoly eredménynek számított. Ez adta meg az igazi önbizalmat, a mozgásteret tevékenységünk folytatásához" – mondta el a Felvidék.ma-nak Berényi József, aki szerint most, a sikeres megyei, államfő- és európai parlamenti választást követően arról szól számukra a helyhatósági választás, hogy a négy éve mandátumot szerzett polgármesterek, képviselők elszámolnak munkájukkal a közösségeknek, s a bizonyítványukat novemberben a választók állítják majd ki. Ahol pedig nem sikerült négy éve nyernie a pártnak, az a feladat, hogy alternatívát, új jelölteket mutassanak fel a helyi közösségek fejlődése érdekében.

„A jövő szeptembertől életbe lép az a törvény, amely alapján megszűnhetnek a kisiskoláink. A jelenlegi helyzetben ezért ott van a választásoknak különösen nagy tétje, ahol ez a veszély fenyeget. Ezért rendkívül fontos, hogy olyan polgármesterek kerüljenek az érintett települések élére, akik mindent megtesznek azért, hogy ez ne történjen meg, illetve, amennyiben ez elkerülhetetlen, tudják biztosítani azt, hogy továbbra is magyar iskolába járjanak azok, akik ezt igénylik. A magyarság megmaradása szempontjából ez rendkívül fontos tétje a helyhatósági választásoknak" – szögezte le a párt elnöke. Az iskolabuszok intézése, a szomszéd településekkel való egyezkedés során tehát nagy felelősség hárul a jövendő önkormányzatokra . Berényi szerint az MKP-s jelöltek programjának nyilván tartalmaznia kell azt is, hogy mik a válaszaik ezekre a kihívásokra. „Tudjuk jól, gyakorta hangsúlyozom én is, hogy jelentős az asszimiláció, az elvándorlás tájainkon, s a magyar polgármesterek nem lehetnek közömbösek ezen jelenségek iránt. Mindannyiunk, minden közéleti személyiség közös feladata ezt a jelenséget megállítani, megfordítani. Ebben jelentős szerepet játszanak a helyi képviselők és polgármesterek." Ahogyan a megyei választások előtt is tette, az MKP most is felhívja a figyelmet az együttműködés fontosságára azokon a helyeken, ahol a magyar lakosság aránya nem éri el az 50 százalékot, s úgy látja, egyre inkább érvényesül ez az általa megfogalmazott elv. „Egy politikusnak mindig és mindenhol a közösségi érdeket kell szem előtt tartania, nem pedig a személyes sértődöttséget, mert akkor oda jutunk, ahová 2007-ben, hogy két párt szólítja meg a magyarságot. Tehát ott, ahol a felvidéki magyar pluralizmus nem érvényesülhet, mert arra ráfizet a közösség, ott keresni kell az együttműködés lehetőségét".

Berényi arra is rámutat, hogy egyfajta generációváltás zajlik a pártban, amire szükség van, de lehet, hogy a mostani helyhatósági választásokon ez némi nehézséget okozhat, mert néhány településen kevésbé ismert fiatal jelöltjeik indulnak, s nem feltétlenül számítanak azonnali befutónak. „Városaink szintjén úgy látom, az MKP-nak legalább olyan esélyei vannak, mint 2010-ben voltak, ha nem jobbak. Már Nagykaposon is van esélyes jelöltünk, Mihók Gábor személyében, Tornalját Szögedi Anna jól irányítja, megvan az esélye az újraválasztásának, ugyanez érvényes Somorjára, Nagymegyerre, Gútára és sorolhatnám... Tehát nem csak megőrizni tudjuk a pozícióinkat a városok szintjén, hanem érzésem szerint erősíteni is tudjuk azokat" – értékeli a helyhatósági választások előtti helyzetet az MKP elnöke.

BA, Felvidék.ma