Lendületet kaphat a szlovák nyelv oktatása magyar tanítási nyelvű iskoláinkban, tájékoztatott a hírről Érsek Árpád, a Most-Híd parlamenti képviselője, miután többedmagával Peter Pellegrini új oktatási miniszterrel tárgyalt. A hír pozitív, melynek talán örülni is lehetne, sőt megnyugtató, hogy az új miniszter hozzáállása hasonló elődjééhez. Végre talán a sok-sok ígérgetés után valami megmozdul ebben az ügyben, s nem csak a szlovák szakos egyetemisták felkészítésének megreformálása lesz a cél, ami nyögvenyelősen, csigatempóban halad. Sajnos a találkozóról szóló tudósítás további része, főleg Érsek képviselő úr szavai mélyen elszomorítottak. Idézem Érsek Árpádot: "Más témákat is szeretnénk vele megtárgyalni, (a miniszterrel) de azt mondta, fontossági sorrendben mutassuk be javaslatainkat, mi pedig ezt tartottuk a legfontosabbnak." (a szlovák nyelv oktatását). Borzasztó. Akkor, amikor egy tavaly decemberi törvénymódosítás következtében 2015-től magyar iskoláink tucatjai zárhatják majd be kapuikat, amikor régióink jelentős részében megszűnhet a megtartó anyanyelvi oktatás, amikor polgármestereink és iskolaigazgatóink mindent elkövetnek iskoláink megtartásáért, a Most-Híd képviselői számára az általuk elődjénél sokkal rugalmasabbnak tartott Pellegrini miniszterrel való tárgyaláson a legfontosabb témának a szlovák nyelv oktatását tartják. Elszomorító, hogy a szlovákiai magyarságot is (állítólag) képviselő parlamenti párt prioritása iskoláink megmaradásával szemben a szlovák nyelv oktatásának módszertana. Vajon átgondolták a Most-Híd tárgyaló delegációjának tagjai, mihez vezethet, ha jövőre több tucat magyar iskolánk megszűnik? Tudatosítják, hogy a megszűnt iskolák tanulói egy részének nem az lesz a legfőbb gondja, hogy egy fontos tantárgyat (szlovák nyelv) milyen módszerrel fognak oktatni, hanem, hogy egyáltalán hova járnak majd iskolába, s nehogy kényelemből és kényszerhelyzetből a gyerekek egy része minden tantárgyat szlovákul tanuljon majd? Félreértés ne essék, az én problémám nem az, hogy Érsekék felhozták a szlovák nyelv oktatásának módszertanát, hanem az, hogy számukra ez a legfontosabb prioritás, illetve az, hogy magyar iskoláink megmaradásának érdekében egy árva szót sem szóltak. Sajnos Érsekéknél rossz irányba csúsztak el a hangsúlyok és prioritások.

Amennyiben parlamenten kívüli pártként sikerül elérnünk, hogy Pellegrini miniszter úr vagy a tárca vezetősége fogadja az MKP küldöttségét, a találkozáson mi is felvetjük a szlovák nyelvoktatás és iskoláink egyéb problémáit is, de csak a felvidéki magyar tanítási nyelvű iskolák megmaradásának témája után, mert nekünk ez a legfontosabb, ez a mi jelenlegi prioritásunk. Választ szeretnénk kapni, hogy a decemberben elfogadott likvidációs törvény életbe lépése után hogyan biztosítja az állam az anyanyelvi tankötelezettség megvalósítását. Az előbbi jog, az utóbbi kötelesség.

Sokan kérdezik, miben is különbözik egymástól a Most-Híd és az MKP. A fentiekből egyértelmű: értékrendben, hangsúlyokban és prioritásokban.

Szigeti László,
az MKP OT elnöke