Csökkenés helyett növekszik a munkanélküliség aránya
Fico nem találja az orvosságot a foglalkoztatás növelésére. A beígért új munkahelyek nem bírnak létrejönni, pedig a gazdasági és a szociális miniszter is váltig azt hajtogatta, rövid időn belül ezrével teremtenek munkalehetőséget Szlovákia egész területén.  Ezzel szemben a külföldi befektetők nagy ívben elkerülik Szlovákiát, a hazai vállalkozásokat meg nem motiválják olyan mértékben, hogy új munkahelyeket teremtsenek.

Túlságosan nagy számok

A munkanélküliségi ráta 2013. január végéhez az elhangzott ígéretek ellenére 14,8%-ot mutatott. Ilyen magas munkanélküliséget legutóbb 2004-ben mértek Szlovákiában, és valószínűleg az elkövetkező hónapokban ennek mértéke nem fog számottevően csökkenni.  Besegíthetnének ugyan a megbízási szerződésre dolgozók, de tekintettel arra, hogy emelkedtek az elvonási és adóterhek, a munkaadóknak egyre kevésbé éri meg a foglakoztatásnak ezt a formáját alkalmazni. Véleményem szerint inkább a munkaközvetítő ügynökségek szolgáltatásait veszik igénybe, de valószínűbbnek tartom, hogy rég nem látott méreteket ölt majd a feketemunka.


                                   (A térkép kattintással nagyítható)

A szociális miniszter szavai szerint a munkanélküliséget hatékony foglalkoztatáspolitikával lehet visszaszorítani. Hogy ezt miként éri el, nem tudta megmondani. A baloldali kormánygarnitúrának nincs konkrét elképzelése a kialakult helyzet megoldására. Sok mindent rá lehet fogni a gazdasági válságra, ez azonban nem változtat semmit a tényeken: Szlovákiában 400 ezer ember van munka nélkül, második helyen vagyunk a fiatal végzősök munkanélküliségének tabelláján, és az élcsoportba tartozunk a tartósan munkanélküliek számát illetően is. A gazdasági miniszter új befektetőkről beszél, akik érdeklődnek a szlovák munkapiac iránt. Körülbelül 4000 munkahelyet teremthetnek, adókedvezményekkel és célirányos financiális sztimulokkal (EU alapokból) további 2500 munkahelyet hozhatnak létre. A hiba csak az, hogy ezt a tervezetet a kormány még jóvá sem hagyta, tehát ebből új munkahely az idén nehezen lesz.

Üres ígéretek

A kormány nem képes megállítani a munkanélküliség folyamatos növekedését, melynek folytán egyre több család kerül kilátástalan anyagi és szociális szükséghelyzetbe. Nem találja a megoldást a foglalkoztatás növelésére, ezt azonban, ahelyett, hogy beismerné, miniszterei hangzatos ígéretekkel igyekeznek elkendőzni.  Ígéretek már voltak, most már tenni, lépni kell. A kormánynak haladéktalanul meg kell tennie mindent annak érdekében, hogy az évek óta magas munkanélküliséggel küszködő régiókban minél több új munkahelyet teremtsen, a meglévőket pedig olyan mértékben támogassa, hogy megelőzze azok megszűnését, megakadályozva ezzel a munkanélküliség további növekedését.

Németh Gabriella,
az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke

Pozsony, 2013. február 21.