Az egészségügyi nővérek és szülészasszisztensek több szlovákiai kórházban is folyamatosan adják be felmondásukat – Nagyszombatban, Poprádon, Zsolnán, Kassán, Eperjesen, Bajmócon és más városokban. A helyzet nyugtalanító.

Az egészségügyi dolgozók többéves szélmalomharca úgy tűnik, egy ideig eltart még. A több mint 1000 felmondólevél ugyanis már a kórházak személyzeti osztályán várakozik, és az egészségügyi miniszter továbbra is csökönyösen hajtogatja: nincs pénz a béremelésre, a nővérek követelései teljesíthetetlenek.

A sok millióért megvásárolt német DRG-rendszer évek óta ott hever valahol a fiók mélyén, az e-Health bevezetését csak 3-4 kórházban tesztelik, általános bevezetésének időpontját még csak megjósolni sem lehet. Az állami kórházak tehát termelik tovább az adósságot, hiszen majd a közösből kiegyenlíti a kormány. Ilyen gazdálkodás mellet nem is csoda, hogy semmire sincs pénz! Egyértelművé vált, hogy a magát szociálisnak nevező kormány nem tudja, és nem is akarja megoldani az egészségügyben uralkodó tarthatatlan helyzetet. Az elégedetlenkedő egészségügyi dolgozók jogos követeléseit pedig egyáltalán nem is igyekszik teljesíteni. A nővérek által megfogalmazott legitim követelések a márciusi választásig szinte biztos, hogy nem találnak meghallgatásra, hiszen a kormányfő számára a problémák megoldásánál sokkal fontosabb feladat az iskolák, óvodák és egyéb beruházási projektek ünnepélyes átadása, a szalagátvágás. S persze a  harmadik szociális csomag bemutatása is elsőbbséget élvezett.

A felmondási idő letelte után komoly gondot okoz majd a nővérhiány, hiszen ezen a téren már ma is nagyon rossz a helyzet. Tudvalévő, hogy egyre több fiatal egészségügyi dolgozó keres és talál megélhetést külföldön. Mi lesz így a betegekkel, rászorulókkal itthon? Mi lesz az utánpótlással, ki fogja ezt a hivatást választani, amikor a felelősségteljes munkáért járó bérből nem lehet tisztességesen megélni, családot alapítani, gyermeket vállalni, amikor 40 év munkaviszony után, az alacsony kereset miatt, a  nyugdíj nem fedezi az alapkiadásokat sem?

A Magyar Közösség Pártja felszólítja az egészségügyi minisztert és a kormányt, hogy ne hazardírozzon az emberek egészségével és életével! Ne várja meg, amíg a felmondásukat kilátásba helyező egészségügyi dolgozók felmondási ideje lejár. Haladéktalanul intézkedjenek, hogy időben meg tudják akadályozni a nővérállomány februárban várható jelentős csökkenését és ennek kapcsán a kórházak működésében várható fennakadásokat, illetve azok működésképtelenné válását.

Németh Gabriella, az MKP szociális-, családpolitikai- és egészségügyi alelnöke