Hlas ľudu bol vypočutý, mafiánska vláda prepadla, budú nové voľby. Strana maďarskej komunity berie na vedomie pondelňajšie rozhodnutie stany Most-Híd, na ktoré sme museli čakať nepochopiteľne dlho, až dva týždne, a zrodilo sa po prekvapujúco búrlivých vnútorných diskusiách.

Vyzývame koalíciu, aby sa zdržiavala akejkoľvek aktívnej vládnej činnosti, po strate legitimity má mandát už iba k „osvetleniu a kúreniu”. Zároveň vyzývame strany vládnej koalície, aby sa čo najrýchlejšie dohodli o uskutočnení predčasných volieb. Každý deň neistoty totiž je v protiklade so záujmami občanov tejto krajiny. Cieľom tretej Ficovej vlády – podľa slov členov vládnej koalície – bolo „zabezpečenie stability a boj proti extrémizmu”. O oboch sa dokázalo, že sú to nepravdy. V rámci predčasných volieb bude úlohou demokratických strán vrátiť späť dôveru občanov vo verejný život.

Pred rokom 2016, takisto aj dnes, Maďari na Slovensku stáli vždy na strane demokratických, pokrokových strán. Maďarským politikom v koalícii so Smerom a SNS sa podarilo podkopať tento štvrť storočie budovaný kapitál. Cieľom SMK v predčasných voľbách bude, aby dokázala: Slovensko, odmietajúce mafiu a korupciu, môže aj naďalej rátať s podporou a aktívnou účasťou Maďarov, pretože aj naším záujmom je budovať krajinu pre lepší život, tým zároveň dosiahnuť aj zmeny slúžiace k zachovaniu našej komunity.

József Menyhárt,

predseda SMK