E választási időszak utolsó csomagját hagytuk jóvá Nyitra Megye Önkormányzatában a megyei közutak burkolat-felújítására a hétfőn megtartott 30. képviselő-testületi ülésen, amelynek kerete 4,5 millió euró. A Komáromi járás öt megyei közútjának egy-egy kritikus szakasza újul meg. A Bajcs és Perbete közötti úton, Szilas belterületén, valamint a Nemesócsa és Tany közötti úton kerül sor felújításra. Megújul a Dunamocs és Búcs közötti útszakasz burkolata is. Az Érsekújvári járásban a Kisújfaluról Bátorkeszire vezető út, valamint a Garamkövesdről Kicsindre és a Perbetéről Jászfalura vető út járásbeli szakasza. A Lévai járásban új burkolatot kap a Zselíz és Tergenye közötti, az Ipolyság és Palást közötti, a Farnad és Cseke közötti, valamint a Léva és Garamszentgyörgy közötti útszakaszok jelentős része. A Vágsellyei járásban új burkolattal látjuk el a megyei közutat Pered belterületén, valamint Vágsellyéről az Érsekújvári járás határáig vezető megyei út egy részét. E döntésünkkel az elmúlt másfél évben összesen 14,5 millió eurót áldoztunk a megyei közutak burkolat-felújítására megyei forrásokból. Jelentős előrelépés történt tehát e választási időszak második felében a meghibásodott megyei utak felújítása terén. Az útfelújítások fele a megye déli járásaiban valósult, illetve valósul meg 2017 végéig.

Nyitra megye gazdálkodása a tavalyi évben is példamutató volt. Több mint 15 millió euró költségvetési többlettel zártuk 2016-ot. Emiatt úgy döntöttünk, hogy 2017-ben néhány százezer euróval többet szánunk a kultúra, sport és egyéb területek támogatására. A tegnapi határozatunk értelmében, akik kulturális vagy sport tevékenységre, műemlék-felújításra, idegenforgalomi fejlesztésekre, valamint megyei Leader támogatásra pályáztak, a teljes megpályázott összeget megkapják. Azonban minden pályázót előre figyelmeztetnem kell, hogy a megye munkatársai fokozottan ügyelnek majd az elszámolásra és ellenőrzésre.

Elsősorban a Magyar Közösség Pártja megyei képviselőcsoportjának érdeme, hogy megyei költségvetési intézményként Vágsellyén létrejön a megyei rendelőintézetet. A Párkányi Rendelőintézethez hasonlóan központosítja majd a magán szakorvosi és családi orvosi rendelőket, a távozó orvosok helyébe újakat biztosít.

A megyei önkormányzat kínálati eljárást kezdeményezett a Komáromi Közkórház jövőbeni üzemeltetésére 2020-tól kezdődően. Baranyay Zsolt megyei képviselő beszámolt a kórházban megvalósításra váró, elkerülhetetlen beruházásokról, elsősorban a belgyógyászati pavilon felújításának szükségességéről. E beruházás előkészítését 2017-ben kellene befejezni, az év végéig pedig meghirdetni az új közbeszerzést.

A megyei közgyűlésben elfogadtuk az elfekvők és hospice ellátást nyújtó intézmények tevékenységének támogatását szabályozó rendeletet a megye területén.

Megyei önrészt hagytunk jóvá, és ezzel támogattuk számos megyei középiskola és gimnázium épületenergetikai-hatékonyság növelésre benyújtott pályázatát. Köztük az Ipolysági Szakközépiskola Interreg Programb keretében, valamint az Érsekújvári Közlekedési Szakközépiskola, a Környezetvédelem Minősége Operatív Program keretében szereplő pályázatát.

Nyitra megye újra meghirdette feleslegessé vált ingatlanait. Eladásra kínálja egy épültét Zselízen, az egykori gazdasági udvar épületeit, valamint lakásokat Gadócon, egy épületet Ógyallán, raktárhelyiséget Léván,valamint bérletre kínál 296 ha szántóföldet Gadócon.

Az MKP megyei képviselőcsoportja nevében interpelláltam a megye elnökét a Helemba és Ipolydamásd közt megépítésre váró Ipoly-híd előkészületei ügyében, valamint a megyei hivatal igazgatóját a Kiskeszi és Párkány között húzódó, II/564 sz. megyei közút teherforgalmi terhelése ügyében. Szigeti László megyei képviselő interpellálta a megyei hivatal igazgatóját, adott-e ki a megyei hivatal támogató nyilatkozatot a Párkányba tervezett hulladék-feldolgozók ügyében. Egyúttal arra kérte az igazgatót, hasonló ügyekben a jövőben ne adjon ki a megyei hivatal támogató nyilatkozatot. Gyarmati Tihamér megyei képviselő a Komáromi Közkórház elmaradt beruházása, a belgyógyászati pavilon felújítása kapcsán vonta kérdőre a megyei hivatal igazgatóját és kérte, a megyei hivatal sürgesse a beruházás előkészítését.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője