Nyitra Megye Önkormányzata a jövő évre nagyvonalú költségvetést fogadott el, hiszen a kedvező makrogazdasági viszonyok és a részadókból befolyt többlet következtében 18 százalékos növekedéssel számol, ami összesen mintegy 27 millió eurónyi többletforrást jelent. A megyei képviselő-testület úgy határozott, ezt a többletet a megye által fenntartott intézmények dolgozói bérének növelésére, közutak burkolat-felújítására és új beruházásokra kívánják fordítani. Az utakra a tavalyi költségvetéshez képest 33 százalékkal többet, összesen 8 millió eurót szánnak. Több jut az oktatási, kulturális és szociális infrastruktúrára, fejlesztésre is, ami a társadalmi és szakmai szervezetek, a helyi önkormányzatok számára kedvező hír. Az idei 220-220 ezer euró helyett jövőre 300-300 ezer euró jut a kulturális és sporttevékenységek támogatásákra, az idegenforgalom terén megvalósuló tevékenységek, beruházások pedig jövőre is 120 ezres kerettel számolhatnak - mondta el a kedvező költségvetést ugyancsak megszavazó Csenger Tibor zselízi képviselő.

s1Továbbra is nagy gondot jelent, hogy a megyei harmadrendű utakon, bár törvényileg tiltott a nehéz tehergépkocsik és szerelvények közlekedése, de a ritka közúti ellenőrzés miatt a gyakorlatban mindez nincs betartva. Farkas Iván, az MKP képviselőcsoportjának frakcióvezetője ezért javaslatot terjesztett elő, hogy a megyei hivatal helyezzen ki közlekedési tiltótáblákat az érintett szakaszokon. Ezeket az utakat ugyanis nem 40 tonnás szerelvényekre tervezték, így nem meglepő, hogy a nagy terhelés miatt hamar tönkremennek. „Számos település számára megváltást jelenthet az intézkedés, különösen ott, ahol a falu főutcája egyben harmadrendű út, így a nehéz tehergépkocsik forgalmának jelentős csökkentésével remélhetően alábbhagy az utak és a környéken lakók házainak károsodása is” – magyarázta Farkas.

s3Hosszas kálvária után szeptemberben befejeződött a Szete és Ipolypásztó közötti csaknem 13 kilométeres útszakasz felújítása is. Az útszakasz kivitelezésével több gond is adódott az elmúlt években, de az MKP képviselői ragaszkodtak a munkálatok elvégzéséhez. Ezzel befejeződött az Ipolyságot Párkánnyal összekötő másodrendű út teljes felújítása a lévai járásbeli szakaszon. Hasonlóan régóta váratott magára a palásti bevezetőút felújítása is, amiben ugyancsak oroszlánrészt vállalt az MKP frakciója, bizonyítva, hogy ígéreteiket teljesítik. Ugyanis 2015-ben az MKP palásti évzáró taggyűlésén Csenger Tibor bejelentette, hogy sikerült megoldást találniuk az út helyreállítására és 2016-os kivitelezésére. Ugyanúgy ennek a csomagnak a keretén belül újult meg az Ipolyság – Tesmag egy kilométeres útszakasz is. Továbbá a jövő évi megyei költségvetésbe sikerült beletenni a Nagyölved – Farnad útszakaszt is, valamint a jövő évi útfelújítási tervezetbe a képviselő javaslatára újra bekerült a zselízi Nálepka utcát Nagypusztával összekötő 4,2 kilométeres harmadrendű szakasz. Egy 900 méteres szakaszon ugyan elkezdődött a burkolatcsere, de átütemezés után a munka megrekedt. A zselízi képviselő viszont ismételten kérvényezte a folytatást, amire újfent ígéretet kapott. A megvalósításra 2017 nyarán kerülhet sor mintegy 400 ezer eurós beruházás keretében.

A 2016-ban elkészült tervek alapján jövő tavaszra pedig Zselízen megépül a multifunkciós pálya is a két gimnázium részére, melynek esetében 80 ezer eurós költségvetéssel számolnak. A képviselő ígérete szerint a gimnáziumok által ki nem használt időben a város lakói is igénybe vehetik majd a létesítményt.