A Nyitra Megyei Önkormányzat július 4-én, hétfőn tartotta 24. képviselő-testületi ülését. Az előző ülésen a testület elfogadta a tavalyi gazdasági év zárszámadását, amely több mint 11 millió euró többlettel zárt. A döntés értelmében három stratégiai területen lazítunk a feszes pénzügyi szigoron, ezek pedig az egészségügy, a szociális szféra, valamint a megyei utak felújítása. A 24. önkormányzati ülésen már konkrét javaslatokról tárgyaltunk.

Az idei költségvetés 5. módosításával megnöveltük az egészségügyben és szociális területen dolgozó nővérek, ápolók és kiszolgáló személyzet bérét, esetenként 10 – 15 százalékkal. Tavaly decemberben döntöttünk a megyei utak biztonságossá tételéről, azaz a burkolat-felújítás 2. fázisáról megyei költségvetésből, amely a közbeszerzést követően 3,5 millió euró költségvetéssel idén nyáron valósul meg. Hétfőn pedig további 3,5 milliós csomagról döntöttünk a 3. fázis megvalósítására őszi kivitelezéssel. Az újabb csomagból a Komáromi járásban megújul a megyei út burkolata Martos és Lakszakállas belterületén. Új burkolatot kap a 63-as főutat Lakszakállassal összekötő út, a Bátorkeszi és Madar közötti megyei út, a Bagota és Perbete közötti út legkritikusabb szakasza, a Gúta és Nemesócsa közötti út legkritikusabb szakaszának, Nemesócsa belterületén a megyei út, valamint a Megyercs és Keszegfalva közötti út legrosszabb állapotban lévő szakasza. Az Érsekújvári járásban Szőgyén belterületén újul meg a megyei út burkolata, a Kisgyarmat és Zalaba közötti út burkolata, valamint a megújult muzslai vasúti átjáróhoz vezető megyei út burkolata. A Vágsellyei járásban megújul a deáki strand és a híd közötti megyei út burkolata. A Lévai járásban megújul a Felsőpél, Barsbese és Barsbaracska közötti megyei út burkolata, a Vámosladány és Hontfüzesgyarmat közötti megyei út burkolata, valamint a zselízi, Mikola felé vezető vasúti felüljáró.

Nyitra megye eddig öt szakmai területen kínál évente megpályázható megyei támogatást. Hétfői határozattal a hatodik terület támogatására is jogerőre emelkedett az általános érvényű rendelet, mégpedig az egészségügy területén a fekvőbetegek intézménye, hospice fenntartására. Az egészségügyi biztosítók alig támogatják az ilyen jellegű intézmények fenntartását, s mivel Nyitra megyében csupán két ilyen jellegű intézmény működik (miközben Besztercebánya megyében 6, Eperjes megyében 12 ilyen elfekvő működik), a megyei önkormányzat ösztönözni kívánja újak létrehozását és támogatni szeretné tevékenységüket. Az hospice-ok Nyitrán és Tótmegyeren működnek, újak létrehozását sürgetik Komáromban, Párkányban és Nagytapolcsányban, és az egykori vágsellyei kórház területén is megoldható lenne ilyen intézmény létrehozása.

Az Integrált Regionális Operatív Program a megyék számára előírja, hogy dolgozzák ki saját regionális integrált fejlesztési stratégiájukat (RIÚS). E stratégia első konkrét Nyitra megyei fejlesztési csomagjáról döntött a Nyitra Megyei Önkormányzat, amelyet Brüsszelbe nyújt be jóváhagyásra. A csomag többek között a következő útfelújításokat tartalmazza: a Komárom és Vágsellye közötti, az Érsekújvár és Gúta közötti, a Vágsellye és Nyitra közötti, az Ipolyság és Gyűgy közötti, a Léva és Deménd, valamint a Szalka és Ipolypásztó közötti utakat.  Javaslatomra a lista kiegészült a Párkány és Bajcs közötti megyei úttal. A megyei stratégia mások mellett a Lévai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szakközépiskola, az Érsekújvári Vendéglátóipari Szakközépiskola és a Vágsellyei Összevont Középiskola felszerelését tartalmazza műhellyel, gépekkel, szerszámokkal és szaktantermekkel, laboratóriummal. Az oktatási bizottság tagja, Szigeti László javaslatára a lista kiegészült a Komáromi Ipariskolával, valamint az Érsekújvári Ipariskolával.

A harmadik nyilvános kínálati eljárás keretében elkelt a megye öt ingatlana a Komáromi járásban. További tételek mellett elkelt az egykori mezőgazdasági szakközépiskola gazdasága, épületei és szántóföldje Gadócon, összesen 215 ezer euróért, a felbecsült érték nyolcvan százalékáért.  Harmadik nekifutásra elkelt a Karvai Kertészeti Szakközépiskola egykori kollégiumának épülete 119 ezer euróért, a becsült érték egyharmadáért.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője