Nagy József sajtónyilatkozatában azt állítja, Nagyszombat megye kisemmizi a Galántai és a Dunaszerdahelyi járást a megyei költségvetés által. Állítását igyekezett számokkal is „alátámasztani”. Ezek a számok viszont nem felelnek meg a valóságnak, ahogy maga a kisemmizés sem. Egyértelmű, Nagy Józsefet zavarja, hogy menekültügyben több olyan kijelentést tett az utóbbi időben, amelyekkel finoman szólva nem növelte támogatói számát. Ezért érezte szükségét a támadásnak védekezés gyanánt, megpróbálva az MKP-t és engem is bemártani. Ezeket a machinációkat az ő részéről már megszoktuk.

Azt állítja, a megye jövő a évi költségvetés-tervezetben az oktatásügyi beruházásoknál csak 29 százalékot szán a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásnak. Valójában ez az összeg 35 százalék. A szociális intézményeknél a Nagy által felhozott 39 százalék helyett 60 százalékos a részesedés, a kulturális intézmények területén ez az összeg ma 28 százalékra emelkedett, mivel az MKP javaslatára a Galántai Múzeum az előterjesztett javaslathoz képest 35 ezer euróval kap többet. Mielőtt bárki kevesellné a 28 százalékot, elmondanám, hogy a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumot a megye idén újítja fel egymilliós költségvetéssel. A Galánta Múzeumot pedig tavaly sikerült teljes egészében felújítani. A jövő évi költségvetésnek ezen területe tehát ezért kisebb.

Nagy Józsefnél az említett összegek azért hibásak, mert a megye összes járására érvényes költségvetési tételeket (pl. a tartalékalapokat is beleértve) azon kiadások közé számolta, amelyek nem érkeznek a két járásba. Ezért torzult az ő kimutatása.

Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy a három említett területen a 2016-os évre tervezett beruházások együttesen 1 199 700 eurónak felelnek meg, ami a járások összehasonlításában 39,3 százalékot tesz ki. Tehát ez pontosan az a lakossági aránynak megfelelő összeg, amelyet az EP-képviselő hiányol.

Külön terület az útfelújítás kérdése. A megyei hivatal ezen javaslata valóban sok pontatlanságot és aránytalanságot tartalmazott. Ezért már jó egy héttel ezelőtt kértük a megyeelnököt, hogy erről, ebben a formában ne is szavazzon a testület a költségvetés egészének jóváhagyásakor. A jelenlegi egyezség alapján az útfelújítások esetében csak a keretösszegeket szavazzuk meg, a konkrét beruházásokról a megye később dönt. Személy szerint csak ezzel a módosítással tudom megszavazni a költségvetést, és erre kérem MKP-s képviselőtársaimat is. A teljesség igénye alapján jegyzem még meg: az útfelújítás nemcsak a megyei költségvetésből, hanem a megyéhez tartozó útkarbantartó vállalat által is történik. Így került felújításra október és november folyamán a feketenyéki és az eperjesi híd felülete. Tehát ez is megyei beruházás.

Nagy József kifogásai egy olyan munkajavaslattal kapcsolatban fogalmazódtak meg, amelyen a vita során még lehet változtatni. Mi ezt indokolt esetekben (például az útfelújítások terén) meg is tettük, és nem is sikertelenül.

Berényi József,
az MKP elnöke