November 10-én a hírügynökségek ezt a hírt hozták nyilvánosságra: az oktatási minisztérium bejelentése szerint az iskolák közel 71 000 alkalmazottja rendkívüli karácsonyi jutalmat kap, összesen 9,6 millió euró értékben.

Nem sokat jelent ez egy-egy családnak, maga Juraj Draxler oktatási miniszter is elismerte, de jobb a kevés, mint a semmi – morfondíroztam magamban. Ám akkor ért a hidegzuhany, amikor kiderült, hogy a karácsonyi jutalomból nem fognak kapni az óvodákban, művészeti alapiskolákban, napközikben, szabadidőközpontokban, iskolai ebédlőkben, kollégiumokban és a felsőoktatásban dolgozók. Vagyis 89 000 oktatásügyben foglalkoztatott nem fog részesülni a kampányfogásnak is beillő juttatásból.
Nem is kell rámutatnom az igazságtalanságra, hisz mindenkinek nyilvánvaló.

Nem tudom, mennyire lát bele a minisztérium például a napközis pedagógusok munkájába, de szerintem fogalma sincs arról, hogy ezek a szakemberek a gyerekekkel éppen úgy foglalkoznak, mint az oktatásban résztvevő tanár kollégáik. A délutáni foglakozásokon átveszik, áttanulmányozzák a tanulókkal a délelőtt feladott munkafeladatokat, tananyagot, elkészítik a házi feladatokat, mindeközben értelmezik azt csoportjaikkal. Ráadásul a szabad foglakozásokat is kreatív játékokkal színesítik, ami a szocializációs és nevelési stratégia fontos részét képezi.

Szóval a karácsony mindenki számára egyformán ünnep, az oktatásban dolgozók számára is. Ne diszkriminálja negatívan őket az állam. A rendkívüli karácsonyi jutalmat mindnyájan megérdemlik!

Samu István, az MKP OE tagja