A vajkai iskolabusz témáját a sajtó már alaposan kivesézte, de talán apropóként nem árt felidézni. A közlekedési, az oktatási és belügyminisztériumok összefogásával létrejött projektben az iskolabuszok hatékonyságát vizsgálják. Ez a konkrét alkalom biztosan nem a magyar gyerekek érdekeit szolgálja, ez kiderül a híradásokból, nem is kívánom tovább ecsetelni. De mindenképp továbbgondolásra késztet a téma minket. Hisz az iskolabuszok ügye régóta foglalkoztatja a szlovákiai magyar oktatással kapcsolatba kerülő közvéleményt. Aki gondosan odafigyel intézményeinkre, jól tudja, hogy sok iskola vagy fenntartó már rendelkezik iskolabusszal, többségében magyarországi támogatásoknak köszönhetően. Sok azonban még nem, pedig helyenként égető szükség lenne rájuk. Ráadásul, az iskolabuszok karbantartása, üzemanyag, sofőrök alkalmazása olyan jelentős tehertétel, amely bizony sok helyen szinte kivitelezhetetlenné teszi az egyébként üdvös gondolatot. Ugyanakkor, épp ez az áldatlan állapot egészségtelen versenyhelyzetet is teremtett iskoláink között, hisz gyakran az a szerencsésebb iskola, amely rendelkezik busszal, szinte „elhappolja” kevésbé szerencsés társa elől a gyerekeket. A téma ezért nagyon érzékeny.

A vajkai projekt egy olyan tanulmány nyomán született meg, amelyet ősszel tett közzé az oktatási minisztérium, és amely az oktatásügy optimalizációjának lehetséges megoldásait kereste. Az elméleti szakemberek esettanulmányokkal vizsgálták meg egy-egy járásban annak lehetőségét, ha bizonyos létszám alatt megszűnnének a kisiskolák, s helyettük iskolabuszok szállítanák a gyerekeket központi iskolákba. Kiderült, a megtakarítás bizony kicsi lenne. Tehát anyagi értelemben igazából nem lenne egetverő haszna erőltetni a kisiskolák megszüntetését és helyettük az iskolabuszok beindítását. A minisztérium ezért rafinált módon arra ösztönzi az egyes falvakat, önként mondjanak le iskoláikról, és válasszanak egy kényelmesebbnek tűnő megoldást.

Ezzel szemben a magyar iskolák szempontjából van jogosultsága egy hatékony, átgondolt iskolabusz-rendszernek. Vannak régiók, ahol kifejezetten fontos lenne, hogy iskolabuszok szállítsák a gyerekeket az elérhető magyar iskolákba, mert tömegközlekedéssel ez szinte lehetetlenné válik számukra. Igenis kerülnek szlovák iskolába magyar gyerekek csak azért, mert a szülők nem tudják megoldani gyermekeik utaztatását. A felvidéki magyar igények fel vannak térképezve és van elérhető dokumentum is, amely ezt feldolgozza. Ezért jogos elvárás, ha már létezik az „iskolabusz-projekt”, hogy ez legalább részben a szlovákiai magyar iskolák hasznára is legyen. A kísérlet egyelőre nem erről tanúskodik. Annak ellenére sem, hogy magyar falvakat érint és magyar nemzetiségű közlekedési miniszter a fő beharangozója.

Kiss Beáta,
az MKP oktatási és kulturális alelnöke