Tanácsadói jelentés tanácsok nélkül

A kisebbségekért felelős kormánybiztos 2014-es évről szóló jelentése látszólag alaposan felméri, és több oldalról körbejárja a szlovákiai kisebbségek helyzetét és a velük kapcsolatos történéseket is részletesen leírja, szép ábrákkal tarkítva.

A dokumentumnak ennek ellenére legnagyobb hibája abban rejlik, ami kimaradt belőle.

A jelentés rögtön az elején felsorolja a kisebbségeket érintő jogszabályváltozásokat, ugyanakkor érdekes módon a választási törvényben 2014. május 29-én a parlament által elfogadott változásokat nem vették észre. Pedig ezek gyakorlatilag az egyedüli pozitív változások az elmúlt évben (sőt az utolsó választások óta), amelyek közvetlenül a kisebbségi nyelvek használatát megerősítették.

Csak emlékeztetőül: az MKP javaslatára a tárcaközi egyeztetés keretében még a belügyminisztériumi javaslatba bekerült a kisebbségi nyelv használatát erősítő több rendelkezés - a kétnyelvű választói igazolványok kiadása, a szavazóhelyiségben kihelyezésre kerülő tájékoztatások, feliratok kisebbségi nyelven, stb. Reméljük, hogy azért nem ez a kormányhivatal részéről tapasztalható figyelmetlenség volt az oka a javaslatok elfogadásának.

A jelentést elkészítő megbízott kormánybiztos egyik fő feladata, hogy a kormány tanácsadó szerveként tanácsokkal lássa el a kormányzatot a kisebbségeket érintő ügyek és problémák kapcsán. A jelentésben pedig épp a problémák leírása a legszűkszavúbb, s csak közvetve olvasható ki, például abból a félmondatból, hogy a kormányközi kisebbségi szlovák-magyar vegyesbizottság utolsó ülése félbeszakadt a nyitott kérdések miatt.

A valós problémák számbavétele nélkül nehéz azok megoldására javaslatokat tenni, a kormánynak tanácsokat adni, ez a megbízott kormánybiztosnak sem sikerült, immár harmadik alkalommal.
A kormánybiztos többéves működése is megerősíti azt a tényt, hogy a nemzeti kisebbségek döntéshozatalba történő bevonását, amit a nemzetközi szerződések is megkövetelnek, a jelenlegi intézményi struktúra nem képes biztosítani.

A mostani rendszer valójában inkább a problémák szőnyeg alá söprését, és nem a kisebbségek igényeinek megfelelő megoldását szolgálja. Meggyőződésünk szerint erre az MKP koncepciójában felvázolt önkormányzati intézményrendszer nyújthat működő és rendszerszintű megoldást.

Az MKP sajtóosztálya

Címkék: Jogállás