Az Állami Számvevőszék elnökének mai megválasztása ismét megmutatta, hogy a parlamenti ellenzék kölcsönös rivalizálása és kicsinyessége miatt Robert Fico és a Smer azt tehet ellenzékével, amit csak akar. A KDH-val a miniszterelnök már elbánt. Korábban az alkotmánymódosítás során bár együttműködtek, a Váhostav-ügy kapcsán mégis gond nélkül javaslatot tettek Ján Figeľ parlamenti alelnök visszahívására. A Most-Hídnak korábban felajánlották a kisebbségi kormánybiztosi posztot, ám kudarcot vallottak. Bugár Béla mindezek után mégis együtt kampányol a Csallóközben és Mátyusföldön Robert Kaliňák belügyminiszterrel, ezzel is igazolva, hogy számukra nem a kormányváltás, hanem a Smer-rel való kormányzás a prioritás.

Most pedig Robert Fico az Állami Számvevőszék elnökének megválasztásánál kínálta fel az ellenzéknek a helyet, de Pavol Frešo, az SDKÚ elnökén keresztül tulajdonképpen saját korábbi jelöltjét, Karol Mitríket juttatta pozícióhoz.

Mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzék miatt a 2016-os választásnak jelenleg az a kérdése, ki lesz a Smer koalíciós partnere. Jelölt több is akad!

A mai ellenzék egy esetben tudta csak megakadályozni Robert Fico akaratát, mégpedig akkor, amikor Igor Matovič és az Egyszerű Emberek Ján Figeľ parlamenti alelnöki posztjának megmentése érdekében egységesítették az egész ellenzéket azzal, hogy saját parlamenti alelnökük, Erika Jurinová visszahívását helyezték kilátásba Figeľ lemondatása esetén.
A tanulság az ellenzék számára az, hogy ha egységes, akkor Robert Fico kénytelen meghátrálni. Az elmúlt három és fél évben ez csak egyszer történt meg. Kérdés, van-e egyáltalán ellenzék ebben az országban, és kik azok? A választ erre 2016-ban kapjuk meg az elégedetlen választóktól.

Az MKP úgy készül a választásokra, hogy kormányváltásra kerülhessen sor. Erre készülünk, és nem másra.

Berényi József, az MKP elnöke