Második alkalommal rendeztek ünnepi gálaestet Dunaszerdahelyen az egészségügyben dolgozó nővérek és ápolók tiszteletére. A Nagyszombat Megyei Önkormányzat MKP-s képviselőinek kezdeményezésére szervezett ünnepi estre 2015. május 12-én, kedden este a Városi Művelődési Központ színháztermében került sor. Az ápoló nővérek nemzetközi napja alkalmából rendezett ünnepi gálán az egészségügyben dolgozó nővéreket és betegápolókat köszöntötték munkájuk elismeréséül, méltó és színvonalas műsor kíséretében. Az ünnepi köszöntőkben felidézték Florence Nightingale angol ápolónő munkásságát, aki a betegápolás reformjának elindítója, a modern nővérképzés lámpása volt. Az ő emlékére hirdették meg az ápolók világnapját. Hitvallása szerint: „Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az "eset" iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt.” Ő fogalmazta meg az eszményi ápolónő jellemzőit is: „Az ápolónő legyen józan, becsületes és megvesztegethetetlen; legyen igazmondó és megbízható; legyen pillanatra pontos és hajszálig rendes; gyorskezű, de nem kapkodó; szelíd, de nem lassú; nyájas, de nem fecsegő; tapintatos, de sohasem tétovázó; legyen derűs és bizakodó; tiszta saját személyében és tisztaságot teremtő a beteg körül; legyen szíves és szolgálatra kész, a betegekre gondoljon, és ne önmagára.”

Az ünnepi esten jelen volt Berényi József, az MKP elnöke, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat alelnöke, aki az egészségügyben dolgozó nővérek és ápolók odaadó, önzetlen és áldozatkész munkájáról a legnagyobb elismeréssel szólt. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere nyitóbeszédében hangsúlyozta, szükséges és fontos odafigyelni azokra az emberekre, akikre a betegek kórházi, csecsemőkori vagy akár időskori ápolása során a legnehezebb teher hárul, akiktől a legtöbb szeretetet, megértést és türelmet várja el a gyógyulni vágyó ember. Majd Dr. Horváth Zoltán, a Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet Rt. igazgató főorvosa mondott köszöntőt. Örömmel köszöntötte a megjelent ünnepelteket - mint megbecsült kolléganőket, alkalmazottakat, s régi jó munkatársakat. Fekete Mónika, az Egészségügyi Nővérek és Szülésznők Regionális Kamarájának elnöke beszédében többek között elmondta, remélik, hogy a törvényalkotás végre elfogadja azt a törvénymódosítást, amely hosszú távon rendezi az egészségügyi dolgozók mindig halogatott béremelését, ezzel valóban elismerve felelősségteljes munkájukat.

Az est hátralevő részében Berényi József, Hájos Zoltán és Horváth Zoltán összesen tizenkét, kiemelkedő munkát végző, az egészségügyben dolgozó ápolónőt részesített kitüntetésben és elismerésben. Közülük nyolc személyre az egészségügyi nővérek regionális szervezete tett jelölést, két ápolónő a szociális hálón belül végez ápolói tevékenységet, két egészségügyi nővér jutalmazására pedig a betegek tehettek javaslatot. A kitüntetetteknek gratulált Bacsó László és Menyhárt József, Nagyszombat Megye Önkormányzatának képviselői is. /bi/