Április 28-án a nagyszombati városi sportcsarnokban ünnepélyesen megnyitották Nagyszombat Megye Középiskolásainak Olimpiáját. A Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke Berényi József megyei alelnökként köszöntötte a rendezvényt.

Az impozáns megnyitó valódi olimpiai hangulatot varázsolt a sportcsarnokba. A résztvevők bevonulása után került sor az olimpiai zászló felvonására, az olimpiai láng meggyújtására, a versenyzők és a sportbírák esküjére. A rendezvény kiemelt vendégei között köszöntötték Tibor Mikuš megyeelnököt, Berényi József megyei alelnököt és a megyei képviselőket, köztük Pék Lászlót (MKP) is.

A megnyitóünnepségen a szlovákiai sportélet több ismert személyisége jelenlétével is jelezte, hogy komoly sportrendezvénynek tartják a Nagyszombat Megye Középiskolásainak Olimpiáját. Ott volt az olimpiai bajnok boxoló Ján Zachara (1952, Helsinki), a profi vb- és eb-bajnok Tomi Kid, a vb-ezüstérmes futballista (1962, Chile) Jozef Štibrányi, és a tízszeres országos bajnok motorkerékpározó Peter Baláž is. Az olimpiai lángot az 1968-as mexikói olimpián részt vett csehszlovák futballcsapat játékosa, Stanislav Jarábek hozta.

Eddig 12 ezren vettek részt az előző nyolc alkalommal megrendezett megyei olimpián. A mostani, 9. megyei olimpián ez a szám 1160-nal növekedett. A megye iskoláinak versenyzői mellett magyarországi, ausztriai, csehországi és lengyelországi sportolók is érkeztek Nagyszombatba, ahol két napon át kilenc sportágban mérik össze ügyességüket: labdarúgás, kézilabda, röplabda, kosárlabda, erőötpróba,kerékpározás, atlétika, karate és gyorstollaslabda.

A Dunaszerdahelyi és Galántai járások magyar középiskolái is részt vesznek a megyei olimpián. Rögtön a megnyitó ünnepség után került sor a dunaszerdahelyi Sportgimnázium és a galántai Kodály Zoltán Gimnázium futballistáinak mérkőzésére. Berényi József megyei alelnök a helyszínen kívánt nekik  sikeres szereplést.  (O.N.)