Nagyszombat megye önkormányzata eddig is megtett mindent a dunaszerdahelyi és a galántai kórház egészségügyi színvonala megtartása érdekében. 2009-ben a megye részvénytársaságokat hozott létre, hogy átvállalhassa a két kórház csaknem 20 millió eurós adósságait. Ezt az adósságot a megye a mai napig törleszti. Közben három alkalommal növelte a kórház alaptőkéjét, Dunaszerdahelyen és Galántán is 3-3 millió euróval. Ezzel ismét hozzájárult a kórházak anyagi helyzetének javulásához. A két megyei kórház az elmúlt öt évben folyamatosan beruházásokat hajtott végre, elsősorban orvosi műszereket, egészségügyi berendezéseket vásároltak – Dunaszerdahelyen 2,3 millió euró értékben, Galántán pedig 1,1 millióért. 2012-ben lépett érvénybe a parlament által elfogadott döntés az orvosok béremeléséről, amely azonban nem biztosította az anyagi fedezetet a kórházak számára. Ez a rendelkezés csaknem egymillió euró kiesést eredményezett a két kórház esetében. Következményeként a kórházak anyagi helyzete tarthatatlanná vált. Ezek után döntött a megye a két kórház részvényeinek eladásáról.

A folyamat ma, 2015. március 25-én zárult le, a mai megyei döntés értelmében mindkét kórház részvényeinek tulajdonosa a Svet zdravia társaság lett. A jelen lévő 33 képviselőből 32-en szavaztak az eladással kapcsolatosan előterjesztett határozati javaslatra. A Svet zdravia társaság a szerződés értelmében átvállalja mindkét kórház kintlévőségeit és adósságait, amelyek körülbelül 14 millió euró nagyságrendűek, valamint beruházásokat fog végrehajtani mindkét intézményben 10-10 millió euró étékben. A részvények vételára 2 millió 100 ezer euró. A Svet zdravia képviselői a megye által szervezett képviselői meghallgatáson elmondták: megőrzik a kórházak jelenlegi működési szerkezetét, nem szándékoznak bezárni egyetlen osztályt sem. Pozitívan értékelték az orvosok, nővérek és a kórházakat működtetők munkáját. Kinyilatkoztatták, hogy mindenki esélyt kap munkája folytatására.
Az MKP megyei képviselői azt is szem előtt tartották az eladás megszavazása során, hogy a vásárló a kétnyelvűség biztosítását is vállalja az aláírandó szerződés értelmében.

Az MKP sajtóosztálya

(Illusztrációs fotó: dunstreda.sk)