Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából a Magyar Közösség Pártja Rimaszombatban szervezte meg központi rendezvényét március 13-án. Ünnepi beszédet mondott Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Berényi József MKP-elnök.

Schmitt Pál Szesztay Ádámmal, Magyarország kassai főkonzuljával érkezett Rimaszombatba, ahol Šimko József polgármester vendégeként rövid látogatást tettek a városházán, majd részt vettek Petőfi Sándor szobrának megkoszorúzásán. Az MKP Országos elnökségének nevében Berényi József, A. Szabó László és Bárdos Gyula koszorúztak.

A megemlékezés a VMK színháztermében a Duna Művészegyüttes műsorával teltház előtt folytatódott.

"A forradalomban kialakult nemzeti egység ma is arra kell, hogy emlékeztessen bennünket, hogy a nemzeti felemelkedés csak széleskörű összefogással és közös akarattal válhat valóra" - mondta beszédében Schmitt Pál, arra is rámutatva, hogy a munkanélküliséggel sújtott Gömörben ma is nagyon nehéz körülmények között emlékezhetnek meg az emberek 1848. március 15-éről.

A felvidéki magyarságnak is megvan a maga 12 pontja

Berényi József ünnepi felszólalásában hangsúlyozta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyarokon kívül másoknak is útmutató volt, s az akkor megfogalmazott 12 pontnak a felvidéki magyar közösség számára aktuális üzenetei is vannak.
A márciusi 12 pont aktuális felvidéki üzeneteit sorolva azt mondta: a sajtószabadság kívánalmának üzenete ma az, hogy a szabad sajtó a magyarság megmaradását is felvállalja. A politikus a második pont - a törvény előtti egyenlőség - összefüggésében arra utalt, hogy annak megvalósulása ma azt jelentené, hogy Malina Hedvig helyett valós bűnözőket állítanak bíróság elé.
"Amikor azt mondták március 15-én, hogy felelős minisztériumot Pesten (...), akkor mi mondhatjuk ma azt, hogy tényleges decentralizációt akarunk, ami arról szólna, hogy a lehető legnagyobb mértékben vehessük kezünkbe sorsunk irányítását" - hangoztatta Berényi, rámutatva: a megyerendszer kialakításával kapcsolatosan olyan természetes régiók menti felosztásra lenne igény, amelyekben a helyi magyarság is jobban otthon érezheti magát.
"Aktuális (üzenet) ma a kétnyelvűség is, igényeljük, akarjuk, hogy a szlovák mellett a magyar (nyelv) is megjelenjen az államigazgatás szintjén, az önkormányzatok szintjén, hogy otthon tudjuk magunkat érezni ott, ahol nagyobb számban élünk" - szögezte le Berényi, rámutatva: a kettős állampolgárság lehetővé tétele ugyancsak az aktuális elvárások közé tartozik.

Berényi József beszédének videófelvétele itt tekinthető meg.

A Szabadsághős – Kossuth Lajos üzenete című darab a Duna Művészegyüttes történelmi ihletésű és témájú előadása 2002-ben született, s aktualitását a kettős jubileum adta: abban az évben ünnepeltük Kossuth Lajos születésének kétszázadik, valamint angliai és Egyesült Államokbeli kampánykörútjának százötvenedik évfordulóját.

A Washingtoni Magyar Nagykövetség felkérésére a Belügyminisztérium és a Kossuth Emlékbizottság támogatásával létrejött előadás Kossuth személyének és a magyar történelemben elfoglalt kivételes szerepének adózik tisztelettel a zene és a tánc nyelvén. A változatos táncképekből álló műsor Kossuth beszédeinek és gondolatainak szelleme mellett a reformkor hangulatát is megidézi. (mti, O.N.)