Berényi József, a Magyar Közösség Pártja országos elnöke szerint nem kell folyamatosan az autonómiával riogatni, az ugyanis nem jelenti Szlovákia országhatárainak megváltoztatását. A pártelnök erről a Teraz.sk portálnak adott interjúban beszélt.

„Még egyszer megismétlem – s ha szükséges, akár százszor is–, hogy tiszteletben tartjuk Szlovákia területi egységét. Az autonómia már most is működik, hiszen mindegyik helyi önkormányzat de facto autonómiaként működik“ – jelentette ki Berényi József a Teraz.sk portálnak adott interjúban.

„A községek autonóm egységek Szlovákia területén. Autonómiával rendelkeznek a regionális önkormányzatok, egyetemek is. Nem kell ezzel a fogalommal ijesztgetni, s egyáltalán nem a mi programunkkal. Számunkra fontos azon feltételek létrehozása, amelyek között megtarthatjuk az identitásunkat“ – fűzte a pártelnök egy korábbi kijelentéséhez, miszerint a Magyar Közösség Pártja (MKP) a helyhatósági választások után politikai téren is előrukkol majd az autonómia témakörével.

Berényi József arra a kérdésre is reagált, hogy az MKP miért szólít fel magyar nemzetiségű jelöltek megválasztására Dél-Szlovákiában. „Semmi esélyünk sincs győzni Szlovákia északi részén. Dél-Szlovákiában viszont van, ezért szorgalmazzuk ezt“ – fejtette ki.

Véleménye szerint a szlovák-magyar viszonyok terén a legnagyobb problémát a bizalom kérdése jelent. „Polgármestereink közreműködésével rámutathatunk arra, hogy a magyar nemzetiségű polgármester semmiféle nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent, éppen ellenkezőleg“ – hangsúlyozta. „Nem titkoljuk, hogy Dél-Szlovákiában át akarjuk ültetni a kétnyelvűséget, amire éppen ezek a polgármesterek képesek“ – tette hozzá.

A pártelnök szerint az MKP ambíciója az előző helyhatósági választások eredményeinek a megvédése. „Dunaszerdahely, Somorja, Nagymegyer, Gúta, de keletebbre Tornalja is olyan városok, ahol négy évvel ezelőtt győztünk, s ezt folytatni akarjuk“ – jelentette ki.

„27 településen nincs ellenjelöltünk, azok között csak egy város akad, Somorja. Jelöltünknek, Bárdos Gábornak nincs vetélytársa. Ez egy kivételes eset, Somorja ugyanis egy Pozsonytól 25 kilométerre eső város“ – mutatott rá Berényi. Hozzátette: meglehet, hogy ez nem tetszik Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének, aki ebben a városban lakik. „Polgármesterünk igyekszik mindenkivel, a Most-Híd helyi szervezetével is együttműködni. Valószínűleg ez az oka annak, hogy nincs vetélytársa“ – mondta.

Az MKP elnöke azt állítja, hogy a helyhatósági választások kapcsán a Most-Híddal történő koalíciós együttműködés kérdéséről nem a párt felsőbb szintjén döntöttek. „Ezt a kérdést a helyi szervezetekre bíztuk. Összesen 33 helyen léptünk koalícióra a Most–Híddal, amely így a leggyakoribb koalíciós partnerünk“ – jegyezte meg.

Berényi József az Alkotmánybíróság azon döntéséről is szót ejtett, miszerint a testület nem foglalkozik a kettős állampolgársággal kapcsolatos beadvánnyal. A pártelnök leszögezte: az MKP-nak csalódást okozott a döntés. „Ez bizalom kérdése. Ha az nagyobb lesz, akkor senkit sem zavar majd a kettős állampolgárság” – mutatott rá. „Örülök, hogy a magyar külügyminiszter Szlovákiába látogatott. Egész jó beszélgetéseket folytatott a szlovák külügyminiszterrel és a kormányfővel, a kettős állampolgárságról is beszélgettek. Azt gondolom, hogy a megoldás kulcsa a szlovák és a magyar, de főleg a szlovák politikusok kezében van“ – fűzte hozzá.

Forrás: teraz.sk/hirel.sk