A Nagyszombat megyei, a Föld napja alkalmából rendezett ünnepségeket a megye már hagyományosan ismét Szenicen rendezte meg 2014. április 23-án.

Az ünnepségek Fiatal fák Szlovákiának (Mladé stromy pre Slovensko) címmel zajlottak. Az idei rendezvényen tehát ismét a fáké volt a főszerep.

A résztvevők Z. Čamballal a megye alelnökével, megyei képviselőkkel és polgármesterekkel az élén ismét fát ültettek, megtekintették az elöregedő fákról való gondoskodás gyakorlati bemutatóját, valamint részt vettek az ebből az alkalomból ismételten megrendezett tudományos konferencián.

A Fiatal fák Szlovákiának mozgalom a 2006-ban Nagyszombatban megtartott „Tudomány, táj, környezet“ (Veda, krajina a životné prostredie) elnevezésű konferencián indult,  Tibor Mikuš megyeelnök, Miklós László, akkori környezetvédelmi miniszter, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia Tájökológiai Intézetének kezdeményezésére. A mozgalom indulása óta a megye területén több mint 30 000 fiatal fát ültettek.

Az ünnepségeken ismét aktívan részt vett ezek állandó vendége, Miklós László, az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke is, aki a mozgalom elindításának is részese volt. Mint már hagyományosan, ismét Miklós László tartotta meg a tudományos konferencia nyitóelőadását „Fák, bokrok, erdők – ingyenes szolgáltatóink” címmel.

A Föld napja a Pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziumban Miklós Lászlóval

Az idei Föld napja alkalmából a Pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium 2014. április 28-29. közt immár a  XI. DUNA UTCAI ENVIRONMENTÁLIS ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI NAPOK-at rendezte meg.  A rendezvény részben tudományos előadásokból, részben a tanulók által kidolgozott projektumok bemutatásából és kiértékeléséből állt.  A rendezvény fő előadója Miklós László, az MKP környezetvédelmi és mezőgazdasági alelnöke volt. Az előadás után Miklós László az iskolának a Szlovák Köztársaság Tájatlaszát, valamint néhány egyéb a környezetvédelemmel foglalkozó szakkönyvet ajándékozott.