Mi a célod azzal, hogy indulsz a parlamenti választáson, mit szeretnél ezzel elérni?

Közösségünknek olyan új erőre van szüksége, amely elkötelezett a problémák megoldásában. A kisiskolák és Malina Hedvig védelmében szervezett tüntetésekkel és a kétnyelvűségi akciókkal civilként bizonyítottuk, hogy mi nem csak beszélünk a problémákról, hanem ki is állunk a polgárok érdekeiért. Eddigi közösségszervező munkánk a bizonyíték arra, hogy igenis el lehet érni sikereket. A kampányban az emberek valós igényeivel akarunk foglalkozni: ilyen a családtámogatási rendszer átalakítása, a bölcsődei férőhelyek bővítése, az anyák munkaerő-piaci helyzetének javítása, illetve a kisiskolák helyzetének rendezése.

Miért éppen az MKP listáját választottad?

Az ember előtt két lehetőség van: vagy nem csinál semmit, vagy szövetségeseket keres. Az első hozzáállás sehová sem vezet. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy tétlenül nézzük, ahogy a közösségünk és az ország egyre lejjebb csúszik. Nem engedhetjük meg magunknak azt sem, hogy még jobban megosszuk az embereket, és hagyjuk elszabadulni az ellenségeskedést. Ezért marad az összefogás. Az MKP-tól kaptunk egy ajánlatot, amelynek közös nevezője, hogy mindkét fél komolyan gondolja a közösség megmaradását és a régiók képviseletét. Azért éltünk a lehetőséggel, hogy alternatívát kínáljunk azoknak a választóknak, akik szerint nemzedékváltásra és a fiatalok részvételére van szükség.

Mi az a többlet, amit hozzá tudsz tenni a magyar közösség érdekében végzett munkához?

Példát fogunk mutatni abból, hogy másképp is lehet politizálni. Lehet a pártérdekeken felülemelkedve tenni a közjóért. Polgári foglalkozásunk mellett szabadidőnkben öt éve dolgozunk civilként a közösségért. Ezért semmiféle juttatást nem kaptunk, és a parlamentbe sem azért igyekszünk, hogy a politikából éljünk. Ezért is vállaltuk, hogy megválasztásunk esetén egy évi fizetésünkről lemondunk, és a szlovákiai magyarok által kiválasztott közösségi célokra áldozzuk azt.

A somorjai Bauer Ildikó, a Fiatal Függetlenek jelöltje az MKP listáján