A Magyar Közösség Pártjának központi kampánystábja Bős városában várta az eredményeket, majd azok ismeretében Menyhárt József MKP-elnök és Őry Péter kampányfőnök tartottak sajtótájékoztatót.

Őry Péter első mondata a köszönet volt mindazok irányába, akik segítették a kampányt, vagy akárcsak elmentek választani. Az előző megyei választásokhoz képest emelkedett a részvételi arány. Az MKP eredményes kampányt folytatott, a fiatalokat a közösségi média segítségével szólította meg. A kampány pozitív volt, eredményekről és a célokról szólt, és ez meghozta gyümölcsét. A számok ismeretében elmondható, hogy Szlovákiában az ellenzék győzött, az ország déli részén pedig az MKP volt a meghatározó erő. Mindhárom kormánypárt a megyei választásokon padlóra került. A kampányfőnök gratulált valamennyi mandátumot szerzett MKP-képviselőnek, ugyanakkor köszönetét fejezte ki azok irányába is, akik nem kerültek be a megyei önkormányzatokba. Rámutatott, vannak választókörzetek, ahol a magyarság számaránya okán erre alig volt esély.

Menyhárt József felhívta a figyelmet Berényi József és Farkas Iván megyei elnökjelöltek eredményére, akik felkészültségükkel, szakértelmükkel, jellemükkel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az MKP-nak továbbra is erős regionális képviselete lesz. Az eredmények részletes elemzését a jövő héten teszik meg a pártban, azt viszont már most tudni lehet, hogy a két legnagyobb arányban magyarok által lakott megyében – Nagyszombat és Nyitra megyékben  – erős frakciója lesz az MKP-nak, Pozsony és Besztercebánya megyékben körülbelül tartották az előző választásokon elért szintet, Kassa megyében megoldást kell keresni. „A tapasztalatokat kritikusan megfogalmazzuk” – mondta. Örömmel nyugtázta, hogy Kotleba vereségével végre Besztercebánya megyében is megindulhat az előrehaladás. A pártelnök köszönetét fejezte ki a felvidéki magyar közösségnek, hogy nem maradt távol a választásoktól. A jövő héten akár megyei alelnöki posztokról is folytathatnak tárgyalásokat, erre az MKP-nak Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében is lehetősége lehet. A Dunaszerdahelyi járás eredményét így jellemezte: „Totális siker. A megyefőnök jelöltünkkel szemben folytatott becsmérlő kampány a visszájára sült el”. (on)