Tusványoson, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által indított aláírásgyűjtés, az ún. Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés is a rendezvény programjára került. A csütörtökön, május 20-án tartott fórum felvidéki résztvevője volt Berényi József, Nagyszombat megye MKP-s alelnöke is.

A beszélgetést Kántor Zolán (igazgató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet) vezette. Berényi mellett még Porcsalmi Bálint (ügyvezető elnök, Románia Magyar Demokrata Szövetség), Deli Andor (európai parlamenti képviselő, Fidesz) és Kalmár Ferenc, szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztos (miniszteri biztos, Külgazdasági és Külügyminisztérium) voltak a fórum meghívott előadói.

Porcsalmi Bálint szerint elérkezett az idő arra, hogy az Európai Unió végre a törvénykezés szintjén foglalkozzon az őshonos kisebbségekkel, és olyan törvényeket hozzon, melyek megmaradásukat segítik. Tulajdonképpen egy pártok feletti ügyről, egy referendumról van szó. Hétfőtől online-módon, azaz az interneten keresztül is csatlakozhatunk a támogatókhoz. Deli Andor elmondta, az Európai Unióban jelenleg 11 európai polgári kezdeményezés folyik, eddig három zárult sikeresen. Kalmár Ferenc emlékeztetett arra, hogy EU-s eszközről van szó, azaz nem minden európai, hanem csak az Európai Unió polgárai támogathatják aláírásukkal a kezdeményezést.

Berényi József visszatekintett az elmúlt évek, évtizedek magyar vonatkozású szlovákiai aláírásgyűjtéseire. A tapasztalat azt mutatja, hogy mintegy 50-80 ezer aláírást lehet az ügy mellé szerezni. A Felvidéken a Magyar Közösség Pártja szervezi az aláírásgyűjtést. Nagy jelentőséggel bír már az is, hogy az Európai Unió különböző nemzeti közösségei közösen lépnek fel jogaik érvényesítése érdekében. Ennek következtében rólunk, számbeli kisebbségi sorsban élő magyarokról más országokban is beszélnek, mint ahogy mi is szólunk például a belgiumi németekről vagy a finnországi svédekről. Az MKP politikusa figyelmeztetett, a szlovák politika részéről nem számíthatunk segítségre, hiszen a szlovák politikai elit előszeretettel hangoztatja az országban lévő „standard feletti kisebbségi jogokat”. Berényi szerint óriási eredmény volna, ha az Európai Unió törvényeket fogadna el az őshonos kisebbségek védelmére, hiszen az európai jogszabály kötelező érvényűvé válna a tagországokban is. (O.N.)

Címkék: Tusványos 2017