Németh Gabriella, az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke mai pozsonyi sajtótájékoztatóján a létminimum, a családi pótlék és egyéb szociális juttatások változásával kapcsolatban ismertette az MKP álláspontját.

Németh Gabriella rámutatott: annak ellenére, hogy a kormány szerint a gazdaság jól teljesít, Szlovákia lakosságának 13%-a szegénységben él. A szegénység leginkább a munkanélkülieket, kisgyermekes családokat, nyugdíjasokat és az egészségkárosodottakat fenyegeti, de nincsenek jobb helyzetben a minimálbérért dolgozók sem. A létminimum 2017. július 1-jétől emelkedik fog, de ez az emelés még az 1%-ot sem éri el.

Ebből a megemelt összegből számítanak majd ki több szociális állami juttatást is, amelyek természetszerűen szintén minimálisan emelkednek majd. A konkrét számok így néznek ki: A létminimum egy személyre 198,09 euróról 199,48 euróra emelkedik (tehát mindössze 1,39 euróval), az ellátatlan gyermek esetében 90,42 euróról 91,06 euróra (0,64 €), a szülői hozzájárulás  213,20 euróról 215,33 euróra (2,13 €), a családi pótlék 23,52 euróról 23,75 euróra (0,23 €), az ápolási hozzájárulás egy ápoltról való gondoskodás esetében 247,62 euróról 250,12 euróra (2,50 €). Az adóbónusz 21,41 euróról 21,56 euróra (0,15 €)...

Az MKP elutasítja a komolytalan változtatást, mert ez nem oldja meg a nehéz anyagi helyzetben élők gondjait. „Az emelés mértéke esélyt sem ad arra, hogy a javulást a rászorulók érzékelni tudják“ – figyelmeztetett Németh Gabriella. Az MKP szerint a családok támogatását szolgáló intézkedéseket nem szabad csak a létminimumtól függővé tenni, hanem olyan támogatási rendszerre van szükség, amely elősegíti a születések számának érezhető növekedését, a fiatalok helyben maradását, itthoni letelepedését és érvényesülését.

Németh Gabriella emlékeztetett arra, hogy ma 90 000 gyermek él anyagi szükséghelyzetben, a középréteget fokozatos elszegényedés fenyegeti, sok nyugdíjasnak, rokkantnak az alapellátáshoz szükséges anyagiak előteremtése is gondot jelent. „Nem lehet a megélhetési gondokat kozmetikázott intézkedésekkel, ad hoc szociális csomagokkal megoldani. Ezért ismételten és sokadszor is felszólítjuk a kormányt, hogy a szociális és családpolitika terén haladéktalanul fogjanak hozzá ennek a tarthatatlan helyzetnek a megoldásához - amelyet vagy nem látnak, vagy nem akarnak észrevenni.“ – mondta Németh Gabriella. Külön kéréssel fordult a a Most-Híd kormánypárhoz, hogy lehetőségeik szerint cselekedjenek annak érdekében, hogy a magas munkanélküliséggel sújtott régióinkban munkahelyeket és megélhetést teremtsenek, a szociális és családpolitika terén rendszerszerű és tartós változtatásokat eszközöljenek. Az MKP alelnöke a változások célját így fogalmazta meg: „fiataljaink itthon találjanak megélhetést és alapítsanak családot, az idősek számára biztosítsák az öregkor méltóságteljes megéléséhez szükséges feltételeket. (on)