Valószínűleg a jövő héten tárgyalja majd a parlament a szociális szolgáltatásokról szóló 448/2008-as törvény módosító javaslatát, amely új szociális szolgáltatási formákat vezetne be. A módosítás elsősorban a kisgyermekes családoknak kíván segítséget nyújtani a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolásában, a bölcsődei ellátás szociális szolgáltatásként való bevezetésével. A Magyar Közösség Pártja szakmai alelnökeként már szeptember 27-én sajtótájékoztatón hívtam fel a figyelmet a módosítás hiányosságaira, amelyeket összesítve elküldtünk a parlament szociális bizottságának is. Ennek köszönhetően ma (november 15-én), a szociális bizottság ülése előtt, szakmai egyeztető találkozón fogadott Alena Bašistová, a Szlovák Parlament Szociális Bizottságának elnöknője, akinek lehetőségem nyílt részletesen kifejteni azokat az indokokat, amelyek miatt az MKP fontosnak tartja az általunk kifogásolt megfogalmazások utólagos módosítását.

A törvénymódosításban többször előforduló pontatlanságok kiküszöbölése, a hatáskörök egyértelmű meghatározásának hiánya, az ellenőrző mechanizmusok és a szolgáltatást igénylők nyilvántartásának módja, és nem utolsó sorban a helyi és megyei önkormányzatokra háruló anyagi fedezet garantálása képezte a találkozó tárgyát. Az elnök asszony szerint azok a javaslatok, amelyek esetleges beemelése a módosításba nem terhelik meg az állami költségvetést, megkaphatják a szükséges támogatást. Az új szolgáltatások regisztrációjához, adminisztrálásához és finanszírozásához szükséges anyagi hozzájárulást a helyi és a megyei önkormányzatok számára viszont nem tartja reálisnak. Félő tehát, hogy marad az eddigi  gyakorlat, amely szerint az állam leoszt bizonyos hatásköröket, de pénzt ezek működtetéséhez már nem biztosít.

Bašistová elnök asszony támogatásáról biztosított, egyben ígéretet kaptam tőle, hogy a bizottsági ülésen előterjeszti javaslatainkat, valamint koalíciós partnereitől kérni fogja ezek támogatását. Egyúttal még a parlamenti ülésszak megkezdése előtt meghallgatást kér Ján Richter, munka-, szociális és családügyi minisztertől, az MKP javaslatainak megtárgyalása céljából. Felajánlotta, hogy mind a bizottsági ülés, mind a miniszterrel történő tárgyalás lefolytatása után telefonon, illetve emailben tudatja velem, sikerrel járt-e.

Továbbra is figyelemmel kísérem majd a Smer által beharangozott bölcsődei ellátóhálózat bővítése kapcsán kialakult helyzetet, és bízom benne, hogy az MKP által preferált változtatások támogatókra találnak a szociális bizottság és a parlamenti képviselők körében is, hiszen ha sikerrel járunk, ezek pozitív hatása egyaránt érezhetővé válik a szolgáltatók, az igénylők, a helyi és a megyei önkormányzatok számára is.

Németh Gabriella,
az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke