Az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények szerint folyamatosan csökken a Smer-SD támogatottsága. Észlelték ezt a párt vezetői is, amit egyértelműen alátámaszt egyrészt a kormányfő megváltozott, romákat fenyegető retorikája, de a legutóbb beharangozott, maximális prioritást élvező öt fajta szociális intézkedés januártól várható bevezetése is.

Elsőként a minimálbér minden rendszert nélkülöző emelését kell megemlíteni, amely gondot okoz majd a munkáltatóknak, akik eddig sem fogadták kitörő örömmel az ad hoc béremeléseket, mivel ezekre nem tudtak időben felkészülni. Az Európai Szociális Charta ajánlása szerint a minimálbér magasságának el kellene érnie az előző év átlagkeresetének az 50%-át-ezt egyébként az MKP már a 2016-os programjában is szorgalmazta. Amennyiben ezen ajánlás alapján kerülne meghatározásra a minimálbér összege, a munkáltatók is fel tudnának készülni az emelésre, és kiadásaikat is e szerint tudnák tervezni. Az átlagkereset az elmúlt 5 évben összesen 95 €-val emelkedett, tehát ha az előrejelzések szerint 2016-ban elérné is a 900 €-t, ennek fele 450 € lesz. A kormányfő 500 €-s minimálbér ígérete szinte biztos, hogy üres ígéret marad.

Szlovákia lakossága egyre öregszik, kevés a gyerek, kevés a családtámogató, hatékony intézkedés. Ezért az anyasági hozzájárulás 98%-ra történő emelését csak üdvözölni tudjuk, ám jobban örültünk volna, ha az MKP által javasolt és támogatott 100%-ot kaphatnák meg azok a szülők, akik munkaviszonyból lépnek anyasági szabadságra.
Az ún. régi nyugdíjasok számára is van ígéret a kormányfő részéről, átlagosan 50 €-s emelést kaphatnának, az intézkedés szépséghibája csupán annyi, hogy csak 2018-tól, és egyelőre ismeretlen a kiszámítás módja.

A munkanélkülieket nem örvendeztette meg a kormányfő, mivel a foglalkoztatási törvény készülő módosításának értelmében többek között szigorítják a nyilvántartás feltételeit, miszerint aki ismételten, egy hónapon belül, önszántából mond fel a munkahivatal által közvetített munkahelyen, 6 hónapig nem kerülhet nyilvántartásba. Szigorítják a nyilvántartott munkanélküliek kereseti lehetőségeit, a segélyen lévők nem dolgozhatnak majd, 40 napra csökken a megbízásra dolgozók számára engedélyezett óraszám, és még több megszorítást is terveznek. A foglalkoztatási törvény módosítása a jövő évre várható.

Az ápolói hozzájárulás a családtagokat gondozók esetében a kormányfő ígéretei szerint 2020-ra érheti el a minimálbér nettó összegét. Ha figyelembe vesszük, hogy a megyei és helyi működtetésű szociális intézetekben kevés a hely, a magán intézetek a nagy többség számára megfizethetetlenek, akkor érthetetlen, hogy miért a sokszor munkahelyüket feladó családtagoknak kell az amúgy is alacsony emelésre a legtovább várniuk, amikor elsődlegesen nekik kellene segíteni.

A Magyar Közösség Pártja üdvözöl minden olyan intézkedést, amely a rászorulók életminőségét hivatott javítani. Elvárjuk azonban, hogy ezek a tervezett intézkedések ne csak az ígéretek síkján maradjanak, ne a kormánypártok preferenciáinak javítását szolgálják, hanem ténylegesen segítsenek a kisgyermekes családokon, a nyugdíjasokon, a munkanélkülieken, az egészségkárosultakon és családtagjaikon, valamint minden szociálisan rászorulón.

Németh Gabriella,
az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke