Bizonyára sokan látták már azt a kedves, vicces képet, amely néhány éve rendszeresen felbukkan a facebookon. A bal oldalán Tanév eleje felirattal a bölcs bagoly látható, szemüveggel, tanári pálcával kezében, frissen, teli munkakedvvel. A jobb oldalon pedig Tanév vége felirattal ugyanez a bagoly csapzottan, szakadtan, minden tolla egyesével ágaskodik….  Kifejező kép, kifejező metafora. Bár a tanítók társadalmi megítélése rohamosan csökken, azért azt mindenki elismeri, hogy a gyermekek, az ifjúság tanítása, nevelése embert próbáló feladat. Különösen manapság, amikor a tudás értéke egyre kisebb, de az elvárások gyorsan nőnek. Nehéz megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyek eléggé ellentmondásosak, főleg, ha szembeállítjuk a társadalom - szülő – államigazgatás háromszög oldalait. Nyilván az lenne az ideális, ha ezek harmóniában lennének egymással. Egy dologban azért egység van: pihenni vágyik gyermek, szülő, tanár egyaránt.

Az idei tanév nem volt izgalmaktól mentes. Tanév elején tüntetés Komáromban a kisiskolákért. Magyar szempontból nem egységes megítélésű országos sztrájk, megélhetési gondok, tiltakozás. A minimális osztálylétszámok okán kialakult bizonytalanság, akár az iskolák jövője, akár a tanárok egzisztenciája szempontjából. A középiskolák mostanáig megoldatlan gondjai. Kampány ízű, politikai felhangú találkozók, EU-s konferenciák. S még sorolhatnám. Valami viszont állandó. Iskoláinkért továbbra is küzdeni kell. Talán itt-ott nem is értik néhányan, miért is fontos a harc számunkra.  Mert átlátjuk, hogy az anyanyelven folytatott alap- és középfokú képzés a lehetséges garancia arra, hogy a fiatal nem veszik el a többségi társadalom tengerében. Közösségünk gyarapodásában alapkő a kultúránkhoz való kötődés, amelyet a gazdaság fejlődésével alapozhatunk meg. De a sorrend nem felcserélhető.

Ezért köszönet illet minden felvidéki magyar pedagógust, aki tudja, érti, mit jelent ebben az országban „lámpásnak” lenni, s ez ügyben teszi dolgát rendületlenül. Feltűnően vagy hátrébb húzódva, de vállalja és csinálja, mert tudja, hogy továbbélésünk zálogát hordozza szívében.

Tisztelt Tanítók, Tanárok! Nagy köszönet a tanév végén, az egyre gyarapodó feladatokhoz pedig a nyári hónapok során jó felöltődést, sok erő gyűjtését kívánom!

Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke