A FUEN (Európai Népcsoportok Föderális Uniója) támogatja tagszervezete, az MKP igyekezetét a szlovákiai magyar nyelvű oktatás színvonalának emelésére. A FUEN a közelmúltban levelet írt Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszternek is, amelyben magyarázatot kért a minisztertől a magyar tanítási nyelvű iskolákat ért megszorításokat illetően.

„A FUEN méltányolja, hogy a miniszter rövid időn belül válaszolt a levelükre, ám nem tartja kielégítőnek a válaszát, ezért indokoltnak tartja, hogy a szlovákiai magyar kisebbségi oktatásügy témája további európai figyelmet kapjon” – jelentette ki a FUEN alelnöke, Vincze Lóránt.

A legnagyobb európai kisebbségi szervezet ismételten felhívja a szlovák kormány illetékes tagjainak figyelmét a szlovákiai magyar szülők és szimpatizánsok petíciójának tartalmára, és felszólítja a kormány tagjait a petíciós bizottság vezetőivel való hatékony tárgyalások megkezdésére a magyar nyelvű oktatás feltételeinek javítása érdekében.

A FUEN, alelnöke elmondása szerint, nagy várakozásokkal tekint az Európai Parlament Kisebbségi ügyekkel foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportja október 8-ai, csütörtöki ülése elé, amelyen a szlovákiai magyar közösség helyzetének elemzése jelenik meg kiemelt témaként, s ahol a FUEN szlovákiai tagpártja, az MKP vezetői bemutatják elképzeléseiket helyzetük javítására.

A FUEN azonosulni tud Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének Csáky Pál képviselő beadványára írt válaszával, amelyben Timmermans úr hitet tesz a kisebbségek védelme, a kisebbségi nyelvek használata és a kisebbségi jogok kiteljesítésének szükségessége mellett, amelyben az európai kulturális örökség védelmét látja.

  1. szeptember 24.