A felvidéki magyar közösség egyik legfontosabb törekvése mindenkor a magyar nyelven oktató iskolák megtartása, valamint azok színvonalának emelése volt. Ennek érdekében a szülők és a pedagógusok az elmúlt évtizedekben hajlandóak voltak bátran kiállni, nem féltek a radikálisabb véleménynyilvánítástól sem. Mindamellett mégis inkább a szakmai érvek súlyában bíztak egy-egy döntés meghozatalakor. Úgy tűnik azonban, hogy a választási ciklusonként többször is tulajdonost váltó miniszteri bársonyszék egyre oktondibb gazdákra talál, akik nem csupán politikai korlátoltságuk, hanem szakmai alkalmatlanságuk miatt sem képesek és hajlandóak érdemi tárgyalásokra.

Amikor a jelenlegi tárcavezető idén márciusban Rozsnyóra látogatott a szlovákiai magyar pedagógusok országos találkozójára, bár konkrét megoldásokról egyik felvetett témával kapcsolatban sem beszélt, azt nyilatkozta, bármikor hajlandó meghallgatni a magyar pedagógusok gondjait.

Ezen a héten viszont épp az ellenkezőjét bizonyította: még tudomásul venni sem akarta a szakma jeles magyar képviselőinek álláspontját. A miniszter kíméletlen és arrogáns magatartása nem csupán a tárgyaló delegáció tagjai számára volt megalázó, hanem több mint 26 ezer embert sértett meg azáltal, hogy semmibe vette alkotmányos jogaikat és véleményüket.

A Magyar Közösség Pártja felháborítónak tartja a tárcavezető viselkedését és a hatalommal való visszaélését. Úgy gondoljuk, hogy akiknek még voltak némi illúziói, azok is kénytelenek lesznek felismerni, a kormánnyal folytatott kommunikáció jelenlegi formája már nem elegendő. A veszélyt másképp kell elhárítani!

A. Szabó László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke