2015. május 25-én 18 órától a Szent Gellért Pasztorációs Központban a Beszéljük meg sorozat előadójaként A. Szabó Lászlót, az MKP oktatásügyi alelnökét, vendégeinket, Szesztay Ádámot, Magyarország kassai főkonzulját, Bittay Levente konzult és a kassai polgárokat nagy szeretettel köszöntötte Filipko József, az MKP járási elnöke, parlamenti képviselőjelölt.

A. Szabó László a szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményes feltételeit vázolta. A demográfiai mutatók ismertetése után, mely az utóbbi 20 évben a magyarság mintegy 110 ezres lélekszám csökkenését jelzi, betekintést nyertünk a szlovákiai magyarok regionális elosztásába, a közigazgatási rendszer előnytelen területi felosztásába, a déli határvidék hátrányos szociális helyzetébe.

A szlovákiai magyar oktatásügy, a kisiskoláink megmentésére tett kísérletek nemcsak összmagyar összefogást /politikai pártok és civil szervezetek támogatását / igényelnek, hanem a többségi nemzetét is. Ennek elérése nem könnyű feladat akkor, amikor ez a Most-Híd kampányába sem fér bele.

Az MKP egyik legfontosabb célkitűzése - a jól működő nyugat-európai példára - a regionális kisebbségi önkormányzás feltételeinek megteremtése, a kisebbségi jogvédelem alkotmányos biztosítása.
Tíz hónappal a választások előtt Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatására kell fókuszálni. A kidolgozott koncepcióhoz megvalósítható útmutatóra van szükség. Ezt kell közös gondolkodással papírra vetnünk.