A Magyar Közösség Pártja Komáromi Helyi Szervezete szeptember 22-én „Beszéljük meg” fórumot szervezett Komáromban a Selye János Egyetem aulájában. A jelenlévőket Csonka Lajos, az MKP Komáromi Helyi Szervezetének elnöke, járási elnökségi tag köszöntötte. A fórumon a vitaindító előadások mellett az MKP „A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményi feltételei” című dokumentuma került bemutatásra.

A fórum résztvevőit Stubendek László, Komárom polgármestere (független) és Fazekas László, a Szlovákia Református Keresztyén Egyház püspöke üdvözölte.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a résztvevőket levélben üdvözölte, melyet Knirs Imre, Komárom alpolgármestere (független) olvasott fel.

A fórumon vitaindító előadást tartott: Molnár János – a Selye János Egyetem Teológia Karának Dékány helyettese, Popély Gyula - egyetemi tanár és Szabó Tibor – a magyarországi Martonvásár polgármestere.

A fórumon az MKP „A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményi feltételei” című dokumentumát Horony Ákos mutatta be.

A Magyar Közösség Pártja részéről a találkozón részt vett Samu István országos elnökségi tag – járási alelnök, Gyarmati Tihamér járási elnök, Dolník Tibor és Szalay Rozália járási elnökségi tagok, valamint az MKP Komáromi Helyi Szervezetének több tagja is.

A beszámolók után került sor a vitára, melybe a jelenlévők közül sokan bekapcsolódtak. A jelenlévők a vitában elsősorban az előadásokhoz és az ismertetett anyaghoz fejtették ki észrevételeiket, elképzeléseiket. Elmondták és fejtegették saját tapasztalataikat a mindennapi életből, az időszerű kérésekről és rámutattak, hogy valóban itt az ideje a magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának érdekében lépéseket tenni. A tartalmas fórum késő este Csonka Lajos elnök zárszavával ért véget.