Amint arról már korábban hírt adtunk, 2015. május 4-én a Magyar Közösség Pártja székházában találkoztak az oktatásban érintett civil és szakmai szervezetek (a Comenius Pedagógiai Intézet, a Csemadok, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége) képviselői, valamint az MKP és a Most-Híd politikusai.

A megbeszélés során mindenki kézhez kapott egy nyilatkozattervezetet, amely az elengedhetetlen közös fellépés okairól, tárgyáról és módjáról szólt, és amelyhez mindenki szabadon fűzhetett kommentárt és esetleges módosító javaslatokat, hogy mindenki számára egyértelművé tegyük és kinyilvánítsuk az egységes kiállás szándékát, mint ahogy 2013 augusztusában is sikerült közös nyilatkozatba foglalni a résztvevők elhatározását.

A tanácskozás végén a dokumentumot hat jelen levő szervezet képviselője aláírta, míg a Most-Híd delegációja haladékot kért. Ezt a tárgyaló felek tudomásul vették és tiszteletben tartották, ezért a nyilatkozatot nem hozták nyilvánosságra. Mivel azonban az egy héttel későbbi megbeszélésen háromórás vita után a kompromisszumos javaslat azon bukott meg, hogy a vegyespárt képviselői számára elfogadhatatlannak bizonyult az iskoláinkat sújtó és közösségünket létében érintő kérdésekben a felek egységes állásfoglalása, valamint az oktatáspolitikai lépéseik egyeztetése, ezúton közreadjuk az aláírt dokumentumot. Egyben felhívjuk minden tettre kész szervezet és egyén figyelmét a nyilatkozat utolsó pontjára, amely értelmében bárki szabadon csatlakozhat a kezdeményezőkhöz.

Bízunk benne, hogy közösségünk tagjai megértik, közoktatásunk ügyeiben csak akkor lehetünk eredményesek, ha sikerül félretenni az önös politikai érdekeket és a szűklátókörűséget. Így tettek a dokumentum aláírói is: a Comenius Pedagógiai Intézet nevében Fodor Attila igazgató, a Csemadok nevében Bárdos Gyula elnök, a Magyar Közösség Pártja nevében A. Szabó László alelnök, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevében Tokár Géza szóvivő, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége nevében Jókai Tibor elnök, valamint a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége nevében Mézes Rudolf elnök.

A. Szabó László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke

A dokumentum itt érhető el.