A Magyar Közösség Pártja a szlovákiai oktatásügyben hozott negatív döntések, valamint a felvidéki magyarságra nézve hátrányos intézkedések kapcsán megbeszélésre hívta a Comenius Pedagógiai Intézet, a Csemadok, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, valamint a Most-Híd képviselőit.

A tárgyalásra május 4-én, hétfőn az MKP pozsonyi székházában került sor. Valamennyi meghívott szervezet képviseltette magát. A. Szabó László, az MKP oktatásügyi és kulturális alelnöke a mintegy két órán át tartó tárgyalás után a sajtót tájékoztatva elmondta: „Égető problémák gyötrik a szlovákiai közoktatást. Közös problémáinkra pedig közös megoldásra van szükség”. A tárgyaló felek egy nyilatkozatot is megfogalmaztak, amely egyfajta társadalmi szerződés lenne az együttműködésről, egyfajta oktatásügyi minimum. Ezt a Most-Híd kivételével az összes résztvevő ellátta kézjegyével, a nevezett párt az aláírást megelőzően még párton belül is megvitatni kívánja a dokumentumot, amely az aláírást követően kerül majd nyilvánosságra.

Az MKP székházában több operatív lépésben egyeztettek, és egyeztek meg a résztvevők. Egyetértettek abban, hogy a közoktatási törvényben a minimális osztálylétszámokra vonatkozó rész hatályon kívüli helyezésére van szükség, mivel az előkészítetlen és logikátlan. A felek egyetértettek az iskolaigazgatók választásának módjában is, valamint hangot adtak annak is, hogy kifogásolják az oktatási minisztérium által kidolgozott rendeletet az óratervekre vonatkozóan.  Mindezek érdekében szakmai találkozót kezdeményeznek az oktatási miniszterrel, melynek megszervezésére az SZMPSZ-t kérték fel. A tárgyalás résztvevői támogatják a polgári engedetlenség törvényes eszközökkel történő kifejezését, mint például az oktatásügyi petíció támogatását, valamint a miniszternek szóló tiltakozó levelek küldését. A pártok a hatékonyság érdekében európai parlamenti képviselőiket is felkérik, hogy azok is próbáljanak nyomást gyakorolni a szlovák kormányra, illetve az oktatási tárca vezetésére.

A. Szabó László továbbá elmondta: „Az együttgondolkodás volt a célja ennek a találkozónak. Legutóbb 2013 augusztusában találkoztunk, ugyanitt. Akkoriban kisiskoláink ellen indult támadás. Már akkor láttuk, hogy ez egy szofisztikált támadás, amelynek minden részletére oda kell figyelni. Ha szeptemberben hatályba lép a minimális osztálylétszámokról szóló rendelkezés, ma még senki sem tudja megmondani, mi lesz ennek a következménye. Úgy gondolom, hogy még a törvényhozók sem tudják, hogy kell alkalmazni a gyakorlatban a paragrafusokba szedett sorokat. Attól tartunk, hogy ez az átláthatatlan és logikátlan törvény, amely valóban több sebből vérzik, jelen pillanatban senkinek sem felel meg, még maguknak a kormánypárti képviselőknek sem. Azok viszont meghátrálni sem karnak, és próbálnak megoldási javaslatokkal előállni, mint például azzal, hogy nem csak két osztályt lehet összevonni az alsó tagozaton, hanem akár mind a négyet. De itt nincs meghatározva a minimális létszám, sem az oktatás módszertani megoldása. Azt szorgalmazzuk, hogy a parlament helyezze hatályon kívül a szeptemberben hatályba lépő rendelkezést a minimális osztálylétszámokra vonatkozóan.”

A tárgyaló felek megegyeztek abban, hogy közoktatásunk érdekében hamarosan ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. Az MKP részéről Szigeti László OT-elnök is részt vett a tanácskozáson.(ON)