Bodrogközi és Ung-vidéki településeken tett látogatást a minap Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. A politikus Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete és Szesztay Ádám, kassai főkonzul kíséretében Nagykapos, Királyhelmec és Tiszacsernyő polgármestereivel, képviselőivel, intézményvezetőivel találkozott. A megbeszélések fő célja az volt, hogy megvitassák, milyen módon tud a magyar kormány leghatékonyabban hozzájárulni a nehéz helyzetben lévő térség fejlődéséhez, fejlesztéséhez.

A nagykaposi találkozó kapcsán Petrikán Péter, az Ung-vidéki város polgármestere elmondta, hogy nagyon pozitív üzenete van az államtitkár látogatásának. Magyar Levente megerősítette azt a szándékot, hogy a magyar kormány bekapcsolódik a térség fejlesztésébe. Pár héttel korábban Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja vezetésével tartottunk a városban kerekasztal-megbeszélést a gazdaságfejlesztési lehetőségekről, így az államtitkári látogatás egy következő lépcsőfoka volt az ez irányú tárgyalásoknak, tájékoztatott a polgármester. Ami a kilátásokat illeti, Petrikán Péter bizakodó. Mint elmondta, a megbeszélés során elhangzott, hogy a magyarországi határmenti településekkel karöltve közös mezőgazdasági termelői és feldolgozói beruházások jöhetnek létre a régióban. A város mindezekben partner szeretne lenni. Az ilyen jellegű folyamatok segítésére alakult meg nemrég a városi önkormányzat Határon Átnyúló Együttműködés Bizottsága, illetve folyamatban van a város legújabb gazdasági és szociális fejlesztési tervének kidolgozása.

Mihók Gábor, a nagykaposi önkormányzat MKP-s képviselője, a város Határon Átnyúló Együttműködés Bizottságának elnöke kérdésünkre kifejtette, hogy Nagykapos és a régió számára kiemelt jelentősége van a határon átnyúló fejlesztéseknek, elsősorban a szomszédos magyarországi térségekkel közösen. E régiók hasonló természeti, gazdasági és kulturális adottságokkal rendelkeznek, ezért is örömteli, hogy a magyar kormányzat komoly és konkrét lépéseket tesz a határmenti gazdaságfejlesztés érdekében, fogalmazott a régiófejlesztési szakember. Mihók Gábor továbbá közölte, hogy a nagykaposi önkormányzat a közelmúltban a Határon Átnyúló Együttműködés Bizottsága javaslatára konkrét határon átívelő idegenforgalmi projekt kidolgozása mellett döntött, amely a közeljövőben megjelenő magyar-szlovák határon átnyúló pályázati programba kerül benyújtásra. A legfontosabb cél: megerősíteni a régió gazdasági helyzetét és helyi fejlesztéseket megvalósítani, mindezt a régió adottságaira alapozva, minél hatékonyabban kihasználva a lehetőségeinket, hangsúlyozta Mihók Gábor. Véleménye szerint olyan kedvező vállalkozói környezet kialakítására van szükség, aminek fontos szempontja a helyi kisvállalkozók bevonása és támogatása. Mindezek megvalósításában nagy segítséget nyújthat az anyaország.

Magyar Levente a találkozók során kifejtette, hogy Királyhelmecen a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. hamarosan külkereskedelmi irodát nyit azzal a feladattal, hogy térség kis- és középvállalkozásait segítse. A politikus körútja során látogatást tett a Királyhelmecen épülő Bodrogközi Magyar Közösség Házában, illetve a nagykaposi Magyar Közösségi Házban is, ahol a helyi intézményvezetőkkel folytatott megbeszélést. (VT)

15047_ung2 15047_ung1 1504ung3 1504ung4