„A Gyarapodó Régióért!” címmel rendezett konferenciát a Gazda Polgári Társulás és az MKP Gútai Helyi Szervezete 2015.01.27-én a gútai városháza üléstermében. A célközönség Gúta és környéke gazdái, kis- és középvállalkozói voltak. A konferencia védnöke Horváth Árpád, Gúta város polgármestere, házigazdái pedig Pikáli Róbert, a Gazda PT alapító tagja, MKP-s helyi szervezeti tag, Samu István, az MKP helyi önkormányzati képviselője, az MKP Országos Elnökségének tagja, Koczkás Beáta, az MKP helyi elnöke, Gúta város alpolgármestere voltak. Előadóként Varga Péter, a Gazda PT elnöke, Mészáros Győző, a Gazda PT tagja, Samu István és Vitárius Lajos vett részt a konferencián. A konferencián felszólalt még Németh Iveta, Gúta város önkormányzati képviselője, a városi önkormányzat mellett működő Vállalkozói és Mezőgazdasági Bizottság elnöke.

Horváth Árpád üdvözlő szavai után Varga Péter ismertette a konferencia kitűzött célját.

Pikáli Róbert az értékesítő szövetkezetek létrehozásának szükségességéről beszélt, ezen belül az önkormányzatok elengedhetetlen segítségéről, együttműködéséről.
Mészáros Győző a gazdáknak járó állami támogatásokat, valamint a fiatal gazdáknak, kisgazdáknak járó támogatásokat elemezte. A konferencia végén még szakmai tanácsokkal szolgált e támogatások igényléséről, és szakmai kérdésekről beszélt az érdeklődőknek.

150127guta1

A képen elöl Mészáros Győző
Samu István előadásában elemezte a térség lehetséges stratégiáját az öko- és agroturizmust, a falusi turizmust, a közös márka, a közös imázs megteremtését illetően, valamit az önkormányzatokkal való együttműködést, amely megfelelő infrastrukturális hátteret biztosítana a régió fejlődéséhez.

150127guta2

Samu István határon átívelő típustájak
Vitárius Lajos gazdasági témájú előadásában rámutatott, hogy míg Pozsonyban 1200 eurós bérek vannak, addig például Rimaszombaton 400 euró az átlagkereset. Kiemelte a felvidéki területek hátrányos megkülönböztetését. Előadását ezekkel a szavakkal zárta. „Nem takarékoskodni kell, hanem többet keresni, vagyont, közvagyont gyarapítani.”

150127guta3

A képen Vitárius Lajos - Szlovákiai Magyar Közgazdászok Szövetsége

További információk a fiatal gazdáknak, kisgazdáknak járó mezőgazdasági támogatásokról és a Gazda Polgári Társulás munkájáról megtalálhatók a www.gazda-pt.sk honlapon.
A konferencia üzenete: Dolgozzunk, hogy önfenntartók lehessünk, és ehhez a legjobb út az értékesítő szövetkezetek létrehozása, amelyek nemcsak növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, hanem feldolgozással, értékesítéssel is foglalkoznának. Ebben hatalmas szerepet kell vállalni az önkormányzatoknak.