A rendszerváltás óta már eltelt több mint 20 év. Ám a problémák nem hogy megoldódtak volna, de sajnos még tovább fokozódtak. Az ország déli részén található termőföldek sok esetben kihasználatlanok, vagy ha mégsem, akkor is nagy részben a déli termőföldek olyan növényekkel vannak beültetve, amik pár év alatt elsavasítják a földet és így hosszútávon rontják a minőségét is.
Szlovákia mezőgazdasági potenciálja sajnos nem éri el az 50%-ot sem. Ez beláthatatlan következményekkel bír az export és import mérlegére, a munkanélküliségi rátára, valamint a falvak elszegényedésére is, különösen Közép- és Dél – Kelet Szlovákiában.

Példálózhatnánk azzal, hogy Szlovákia miért nem használja ki saját termőföldjeit és miért lehetetleníti így el a saját mezőgazdaságát, vagy azzal, hogy miért látunk annyi napkollektort az első osztályú termőföldeken, vagy pedig azzal, hogy a valódi földtulajdonosok minimális bérleti díj ellenében adják bérbe földjeiket a mezőgazdasági szövetkezeteknek, amíg azok vissza nem térítendő állami juttatásokon keresztül jóval nagyobb haszonra tesznek szert.

A lényeg viszont az, hogy ezeknek a tényeknek a következményeit már most érezzük. Szlovákia jelenlegi élelmiszeri önellátása 40% körül mozog, holott ez a szám cirka 20 éve még több mint a duplája volt. Ezzel az értékkel Szlovákia az utolsók közé tartozik Az EU-ban. Termelőink pedig szép lassan és csendben tönkremennek.

Sajnos ki kell mondani a tényt. A jelenlegi szlovák kormánynak egyáltalán nem fontos a mezőgazdaság. Nekünk, felvidéki magyaroknak viszont létkérdés! Gazdáink, termelőink nap, mint nap azon fáradoznak, hogy mi kiváló hazai terméket vehessünk a kezünkbe. A jelenlegi állam viszont épp az ellehetetlenítésükön dolgozik. Vissza kell adni a mezőgazdaságnak a régen betöltött szerepét. Ehhez viszont közös akarat és tettek kellenek! Fogjunk össze mezőgazdaságunkért, fogjunk össze Dél-Szlovákiáért!

Iván Tamás,
a Via Nova ICs alelnöke
Az MKP képviselőjelöltje

Címkék: Mezőgazdaság