A Gazda Polgári Társulás és Magyarország Kassai Főkonzulátusa szervezésében szakmai találkozót tartottak 2015. május 7-én a kisgéresi kultúrházban. A Királyhelmec melletti községben megrendezett fórumot a Bethlen Gábor Alap és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósították meg.

Mihók GáborA bodrogközi és Ung-vidéki gazdák számára meghirdetett rendezvényt Mihók Gábor nagykaposi régiófejlesztési szakember, az MKP nagymihályi járási elnöke nyitotta meg, majd Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke ismertette a 2013-ban alakult felvidéki szervezet tevékenységi körét. Mint elhangzott, a 2013-ban alakult Gazda Polgári Társulás első bodrogközi rendezvényét Nagytárkányban tartották tavaly februárban. A kisgéresi fórum e szakmai konzultáció folytatásának is tekinthető.

Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja a mintegy 40 jelenlévő mezőgazdászt a Keleti Határvidék Program célkitűzéseiről tájékoztatta. Mint elhangzott, a januárban meghirdetett program tervei között szerepel egy agrárvállalkozói övezet, mezőgazdasági ipari zóna létrehozása is határon átnyúló együttműködésre alapozva.

1505_kisgeres2Mihók Gábor a Bodrogköz és az Ung-vidék üzleti környezetét mutatta be. Hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság lehet az Ung-vidéki, bodrogközi régió egyik fő kitörési pontja a szülőföldön való megélhetés, a térség felemelkedése szempontjából, ezért is tartják fontosnak a témában való tájékoztatást, a szakmai segítséget. Őt követően Mészáros Győző agrármérnök Szlovákia egységes mezőgazdasági támogatáspolitikájának tervezetéről tartott előadást. A rendezvény során nagy hangsúlyt kaptak az agráriumot érintő támogatáspolitika 2014-2020 időszakra vonatkozó ismérvei, különös tekintettel a pályázási módokra és lehetőségekre.

A rendezvény állófogadással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Címkék: Mezőgazdaság