A II. Martosi Szabadegyetem oktatásügyi kerekasztalának vendégei közül Szigeti László az MKP Országos Tanácsának elnöke szólt elsőként. A korábbi oktatásügyi miniszter szerint oktatásügyünk nagy problémája, hogy a  legideálisabb állapotot, vagyis a kulturális, oktatási önrendelkezést nem sikerült eddig megvalósítani.

IFrame

Szigeti úgy látja, a felvidéki magyar oktatásügy helyzete ndemográfiai adatokkal is szorosan összefügg. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, 20 év alatt 120 ezerrel kevesebb a magyar a Felvidéken, gyermekek nélkül azonban iskoláinkat fenntartani képtelenség. Figyelmeztetett, nem szabad oda eljutni, hogy a felvidéki magyar települések egymást között rivalizáljanak, kienel lehet iskolája. Szigeti egyik megoldásnak látja, ha születne egy olyan jogszabály, amely előírja, minden szülő lakhelyén legyen köteles gyermekét  iskolába járatni.
Pék László, a Nemzeti Tehetségépítő Tanács elnöke az oktatási hálózat eredményeiről tájékoztatta a közönséget, valamint az anyanyelven való tanulás fontosságát emelte ki.
Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora a beszélgetésen úgy fogalmazott, az oktatásügy irányítóin kívül sajnos mindenki tisztávban a szakma gondjaival. Albert a felvidéki magyar okatás legégetőbb problémái közé sorolta, a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsültségének, valamint a kiszámítható családpolitika hiányát. Véleménye szerint a munkaalapú társadalom helyett - követve a nyugat-európai mintát, egy tudásalapú társadalmat kell kiépíteni Szlovákiában. Rámutatott, országunkban a rendszerváltozás óta a 16. oktatásügyi miniszter van hivatalban, ez - mint fogalmazott -, együdálló, ugyanakkor kétes értékű világrekord. (Felvidék Ma)