A Magyar Közösség Pártja elégtételként kezeli az oktatási miniszter menesztését, hiszen Dušan Čaplovič az elmúlt két esztendőben nemegyszer tanúbizonyságát adta, hogy alkalmatlan a tárcavezetői poszt betöltésére.

A minisztérium az ő irányítása alatt számtalan radikális elképzeléssel borzolta elsősorban a közoktatásban dolgozók kedélyeit, de ezek jelentős része szerencsére a tervek szintjén maradt. Čaplovič nevéhez fűződnek azonban olyan végzetes intézkedések, mint a kisiskolák leépítését elősegítő törvénymódosítás, vagy Szlovákia történetének eddigi legjelentősebb pedagógussztrájkja, amelynek kiváltó okait azóta sem sikerült orvosolni.

Ha stílszerűen bizonyítványt kellene kiállítani a munkájáról, akkor csupán szorgalmát és kitartását emelhetnénk ki, de végeredményben minden tekintetben megbukott.
Bízunk benne, hogy utódja aktív párbeszédet folytat majd minden oktatásügyben érintett csoportosulással, beleértve a magyar közösség szakértőit is, és átértékeli a minisztériumban készülő törvénytervezeteket, hogy az oktatás valóban stratégiai ágazatként működhessen.

A. Szabó László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke
2014. július 3.