A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala gazdasági bizottságának szervezésében szakmai fórum keretében Somorján, a Fórum Intézetben a Baross Gábor Terv szerzői kollektívájának tagjai a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala képviselőivel megvitatták Dél-Szlovákia régiófejlesztési és gazdaságfejlesztési tervét.

A szakmai fórumot Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője nyitotta meg, majd a Kerekasztal gazdasági bizottságának vezetője, Rajkovics Péter (a Baross Gábor Terv szerzői kollektívájának tagja) ecsetelte a készülő terv jelentőségét.

Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja gazdaságpolitikai alelnöke, a Baross Gábor Terv szerzői kollektívájának vezetője vetített előadásában vázolta fel a készülő tervet, megtartotta Dél-Szlovákia gazdaságának helyzetértékelését majd előadta a készülő stratégiai terv legfőbb célkitűzéseit és kitörési pontjait.  Őt követte a  Baross Gábor Terv előkészítő szakmai bizottsága jelenlévő tagjai közül Rajkovics Péter, aki ismertette a terv helyi gazdaságfejlesztésről szóló fejezetét. Vitárius Lajos, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság szakértője előadta a vállalkozásfejlesztés lehetőségei című fejezet tartalmát. Horbulák Zsolt helyzetértékelést tartott Szlovákia, mint gazdasági régió címmel. Horváth Csaba, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság szakértője bemutatta a készülő stratégiai terv Környezetvédelem, zöld ipar című fejezetét.

Az elhangzott és bemutatott előadásokat tartalmas vita követte. A jelen levő civileket többek között az érdekelte, hogy a Baross Gábor Terv megvalósításának idején, a következő 15 évben miként tudnak bekapcsolódni a terv megvalósításába. A kész terv egy lehetséges kerete lesz térségünk, Dél-Szlovákia régiófejlesztésének. A célkitűzések megvalósításából természetesen kiveheti részét mindenki, aki segíteni szeretne, legyen az helyi önkormányzat, vállalkozó, régiófejlesztési szakértő, parlamenti képviselő, kormánytag, Európai parlamenti képviselő, megyei képviselő vagy civil társulás. Együttesen, csoportosan is, nemcsak külön-külön. Az utóbbiak különösen olyan területeken lehetnek aktívak, mint a környezetvédelem, zöld ipar, vidéki turizmus, helyi gazdaságfejlesztés, kézművesség vagy akár a kreatív ipar.