Az MKP gazdaságpolitikai és régiófejlesztési tanácsa (MKP GRFT) megelégedéssel vette tudomásul, hogy 2016 derekán végre megjelentek a 2014-2020 közötti fejlesztési időszak első pályázati felhívásai az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Programban.

Az MKP GRFT a polgármestereket, a helyi önkormányzatokat, a civil társulások vezetőit arra ösztönzi, hogy bátran pályázzanak, éljenek a lehetőséggel. Mivel a mostani fejlesztési időszakra a program forrásainak összege lecsökkent, várható, hogy a források, ezzel a pályázás lehetősége nem tartanak ki a fejlesztési időszak végéig. Itt az ideje tehát, hogy partnerükkel együtt mihamarabb kidolgozzák és a program központi titkárságára leadják közös pályázatukat.

A polgármesterek, a civil társulások vezetői projektmenedzsment ügyében forduljanak bizalommal a regionális fejlesztési ügynökségekhez (RRA), az Európai Területi Társulások (ETT, EGTC) irodáihoz vagy a Magyar Nemzeti Kereskedőház ZRt. szlovákiai irodáihoz. Az előbbiek elvállalják a projektmenedzsmentet, az utóbbiak útbaigazítást adnak.

A program Kis Projekt Alapja első pályázati kiírását még nem hirdették meg, a közeljövőben várható az első pályázati felhívás meghirdetése.

Az MKP GRFT tagjai kifejezték reményüket, hogy az elbírálást követően valóban a határ menti térség fejlesztését biztosító pályázatok lesznek eredményesek, amelyek a határ menti térségben élők kapcsolatait erősíthetik, a térségben élők életkörülményeit javíthatják.

Farkas Iván, az MKP GRFT elnöke

Komárom, 2016. szeptember 29.