A kilencedik osztályos tanulók tudásszintjének felmérésével kapcsolatban büszkén nyilatkozta a tesztelést lebonyolító intézet igazgatónője, hogy a vizsga mindenhol zökkenőmentesen zajlott.

A Magyar Közösség Pártjának oktatási szakértői sajnálatos módon nem tudnak egyet érteni az illetékes vezető szavaival, hiszen a magyar tanítási nyelvű iskolák tesztjeibe ezúttal is több hiba csúszott. A magyar nyelv és irodalom tantárgy feladatlapja egyrészt (minden bizonnyal a szlovák iskolák tesztjét másolva) olyan szövegrészletet tartalmazott, amely nem része az alapiskoláink törzstananyagának, másrészt az egyik kiinduló szövegben pont azt a szót használja hibásan, melyet a tanulóknak egy másik feladatban helytelen megoldásként kellene meghatározniuk, ami enyhén szólva is félrevezető lehet.

Az oktatási minisztérium döntése értelmében 2013-tól ismét kötelező a középiskolai felvételi, és éppen a Tesztelés 9 sikeres megoldása mentesítheti ez alól a diákokat. Mivel a nemzetiségi iskolák tanulóinak egy nap leforgása alatt három tantárgyból kell számot adniuk ismereteik szintjéről, ez a szlovák iskolásokkal szemben egyébként is többletterhet ró rájuk. Az illetékesek azonban a magyar tanulók részére most még inkább megnehezítették a középiskolai felvételi kritériumok ilyetén teljesítését.

A. Szabó László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke