Párkányban sajtótájékoztatón jelentették be azt az alulról jövő polgári és önkormányzati kezdeményezést, amely a Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly-híd felépítéséért fogant. Az Alsó-Ipolymente és Duna mente 47 800 polgára választott képviselőik által kifejezte abbéli igényét, hogy a társberuházók mihamarabb építsék fel a hidat. A szlovákiai oldalon 23 település polgármestere, a magyarországi oldalon 16 település polgármestere látta el kézjegyével azt a felszólítást, amelyet a Nyitra Megyei Önkormányzat tisztségviselőinek és a budapesti NIF ZRt. vezetőinek címeztek arra kérve őket, hogy használják fel a 3 éve rendelkezésre álló 10 millió euró európai uniós támogatást, tegyék meg a szükséges lépéseket a híd felépítéséért, ne halasszák el a beruházást a következő uniós költségvetési időszakra. A támogatási keret ma rendelkezésre áll, a következő időszakban benyújtandó új pályázat kimenetele, amelyben a felek megegyeztek, felettébb bizonytalan.

A párkányi sajtótájékoztatón a sajtó képviselőit Farkas Iván, az Magyar Közösség Pártja alelnöke, Fekete László, az MKP Nyitra megyei képviselője, Kosznovszki Henrietta, Helemba polgármestere, Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere és Wollent József, az Ipoly Unió elnöke tájékoztatták.

Az Ipolydamásdon lezajlott sajtótájékoztatón a helyi polgármester mellett Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője, valamint Farkas Iván, az MKP alelnöke vett részt. Köszönet illeti az Ister-Granum EGTC esztergomi irodája dolgozóinak munkáját, akik az EGTC területén tevékenykedő önkormányzatokat tájékoztatták a fenti kezdeményezésről.

Farkas Iván, az MKP alelnöke a következőt nyilatkozta: az Ipoly-híd csak másodsorban politikai kérdés. Elsősorban gazdasági, területfejlesztési és közlekedési infrastrukturális kérdés, végső soron pedig munkahelyteremtő beruházás lehet. A társberuházók tavalyi negatív döntését követően ez az alulról jövő kezdeményezés nagyon fontos és biztató egyben, mert újabb esélyt adhat a régióban élőknek arra, hogy felépüljön számukra az új híd

Az MKP sajtóosztálya